FSB zveřejnila trofejní dokumenty, které byly zabaveny ukrajinským námořníkům. Média: zraněný ukrajinský námořník mluvil o rozkazu střílet na ruské lodě

27. 11. 2018    russian
Federální bezpečnostní služba Ruska (FSB) zveřejnila dva trofejní dokumenty, zabavené zadrženým ukrajinským námořníkům. Prvním z nich je “Kontrolní listina připravenosti člunu Nikopol k vyplutí na moře v době od 9:00 23. listopadu 2018 do 18:00 25. listopadu 2018”. Veliteli skupiny lodí je na ní udělen přímý úkol provést přechod z Oděsy do Berďanska “utajeným způsobem” “a soustředit hlavní pozornost na zajištění utajení příjezdu ke Kerčsko-Jenikalskému kanálu a průchodu přes něj”. ZDE


Kromě toho byl na téže lodi nalezen ručně psaný konspekt Ruskem zavedených pravidel pro plavení po Kerčsko-Jenikalském kanálu. Jak bylo v FSB zdůrazněno, z toho vyplývá, že ukrajinští námořníci byli dobře informováni o podmínkách jeho průchodu.

Média: zraněný ukrajinský námořník mluvil o rozkazu střílet na ruské lodě 360tv

Zraněný ukrajinský námořník Andrej Artěmenko, který byl na lodi Berďansk, sdělil svým příbuzným podrobnosti svého úkolu před vyplutím na moře, včetně nařízení ukrajinského námořnictva střílet na ruské lodě. Sdělil to Informátor s odvoláním na příbuzné námořníka.

Artěmenkovi příbuzní se dozvěděli, že jejich syn byl na lodi Berďansk až ze zpráv. Řekli, že námořníci ukrajinského námořnictva byli posláni na moře v pátek 23. listopadu. Podle jejich sdělení před nástupem ke splnění úkolu ukrajinští námořníci odevzdali na vyžádání mobilní telefony, které byly ukryty do trezorů. Bylo jim také zakázáno sdělit svým příbuzným jakékoli podrobnosti o plavbě.

Podle jeho přítelkyně Mariny dostali námořníci před vyplutím na moře od ukrajinského námořnictva rozkaz střílet na ruské lodě.

Ze 24 zadržených vojáků byli dva důstojníci Bezpečnostních sil Ukrajiny (SBU).

Rusko zahájilo trestní řízení o nezákonném překročení hranice Ruské federace.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová