Ministerstvo zahraničí České republiky označilo Rusko za “agresivní” a “nebezpečné” pro EU

26. 11. 2018     rusnext
Rusko je problémem pro bezpečnost jak České republiky, tak i dalších zemí EU, uvádí portál iROZHLAS prohlášení ministra zahraničí ČR Tomáše Petříčka, který byl do funkce jmenován před měsícem. Podle vyjádření ministra Česká republika velmi pozorně sleduje kroky Ruské federace. Je jako dříve agresivní a nebezpečná, například šířením dezinformací a praktickým uplatňováním metod hybridní války. Dnes Rusko skutečně představuje nebezpečí jak pro Českou republiku, tak pro další země EU.


Neříkáme mezinárodnímu společenství: klidně seďte a čekejte, až všechno skončí. Vyzýváme, abychom kladli hrozbám odpor, řekl Petříček.

Poznamenal, že pouhé odsouzení Ruska samo o sobě situaci nezmění – je nutné upevňovat strategickou komunikaci a aktivně bojovat proti ruské dezinformaci. Je nutné to provádět jak v samotné České republice, tak i v rámci celé Evropské unie.

Ministr zahraničí se také odkázal na informace české kontrarozvědky, podle nichž se aktivita ruských zvláštních služeb v republice výrazně zintenzivnila. Šéf kontrarozvědky Michal Koudelka nedávno uvedl, že cílem zvláštních struktur Ruska je zničit Severoatlantickou alianci a EU.

Vyzval vládu, aby brala vážně informace získané od kontrarozvědky.

Petříček také uvedl, že je třeba důkladněji ověřovat a vyhodnocovat zahraniční investice v republice. Ministerstvo průmyslu již podle jeho slov v tomto směru pracuje. Metodiky, které předloží odborníci, nejen umožní zajišťovat ekonomický přínos investic, ale také odhalovat skryté hrozby v této oblasti pro národní bezpečnost státu, vysvětlil.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová