Názor: Kyjev počítal se smrtí námořníků v Kerčském průlivu

29. 11. 2018     ria.ru/radio
Ukrajinský generál prohlásil, že Kyjev “nastrčil” své námořníky v situaci s porušením hranic v Kerčském průlivu. Politolog Rostislav Iščenko je přesvědčen, že je tomu skutečně tak. Svůj názor sdělil rádiu Sputnik. Námořníky, kteří porušili ruskou hranici v Kerčském průlivu a byli zadrženi hraniční stráží FSB, “nastrčily” kyjevské orgány, řekl bývalý šéf Služby vnější rozvědky Ukrajiny, generálmajor Nikolaj Malomuž v rozhovoru s portálem Politek.


Podle jeho slov lodě ukrajinského námořnictva vpluly na území, které je kontrolováno Ruskem, takže neexistovaly žádné další scénáře vývoje událostí kromě zadržení narušitelů s použitím zbraní.

Pokud ukrajinské orgány vědomě zvolily pro lodě tuto trasu a formát pohybu, je to “velký zločin”, dodal.

Ve vysílání rádia Sputnik prezident Centra pro systémovou analýzu a prognózu Rostislav Iščenko vyjádřil svůj názor na tuto situaci.

“Samozřejmě, námořníci byli nastrčeni, protože přece mohli zahynout. Neměli bychom zapomínat, že i když to byly malé lodě, ale byly vyzbrojené – je to část námořních sil Ukrajiny. Ukrajina prohlašuje, že vede válku s Ruskem, ukrajinští oficiální představitelé, přičemž nejen na úrovni poslanců, ale také na úrovni generálů, prohlašovali, že je nutné Krymský most odpálit. A hle, ke Krymskému mostu pluje byť malá, ale eskadra a vtrhne do teritoriálních vod Ruska a nereaguje na výzvy. Bylo zcela logické v této situaci předpokládat, že je nezaberou, ale prostě potopí. Myslím, že Porošenko právě na to spoléhal. Je nesporné, že v první řadě nastrčil námořníky”, řekl Rostislav Iščenko.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová