Pogrebinský: Porošenko lže každým slovem, gestem, intonací

Viktor Mělnikov
28. 11. 2018 ukraina (zkráceno)
Prezident Ukrajiny Petr Porošenko uvádí neadekvátní Ukrajince v omyl provinčním herectvím. V exkluzivním komentáři to listu Ukraina.ru řekl ředitel Kyjevského centra pro politická studia a konfliktologii Michail Pogrebinský, když analyzoval Porošenkův projev v Nejvyšší radě ohledně válečného stavu.


“Bohužel, většina lidí přijímá jeho (Porošenkův, red.) emocionální projev za bernou minci. Nechápou, že to je provinční herectví, brak, určený pro neadekvátní lidi. Protože každému normálnímu člověku je zřejmé, že (Porošenko, red.) lže každým slovem, gestem, intonací. Leda tak žádost vůči poslanci Kuprijovi, aby nenadával sprostě v parlamentu, byla naprosto přirozená. Všechno ostatní byla totální lež. Podívejte se na výraz té, s prominutím, tváře, která zobrazuje nekonečnou lásku k národu”, řekl Pogrebinský.

Dříve v rozhovoru s Ukraina.ru Pogrebinský poznamenal, že hlava ukrajinského státu půjde v zájmu zachování moci na všechno, co mu dovolí okolnosti a Američané.

26. listopadu večer schválila Nejvyšší rada Ukrajiny rozhodnutí Rady pro národní bezpečnost a obranu o zavedení válečného stavu na Ukrajině v souvislosti se zhoršením situace v Azovském moři. V důsledku toho byly zakázány jakékoli volby a masové protesty.

V předvečer prezidentských a parlamentních voleb, plánovaných na rok 2019, to umožní prezidentu Porošenkovi a koalici v Radě udržet si moc.

Jejich ratingy podle nedávných průzkumů veřejného mínění jim neumožňují zůstat u kormidla na Ukrajině demokratickými postupy.

Přestože je válečný stav formálně zaveden pouze na měsíc, Porošenko ho může kdykoli prodloužit, poznamenávají experti.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová