Pokus o slovenský majdan, ale Zeman není Kiska

Jiří Jírovec
16. 11. 2018
“likvidovat Babiše to není jako když hajný střílí pytláka. (Parafráze Švejkova výroku o sarajevském atentátu.) Kdo je Andrej Babiš? Podnikatel s citem pro nabídku a poptávku, tedy pro trh, bohatý a ještě ke všemu Slovák. To je samo sobě na pováženou. Na politické scéně se objevil jako zakladatel hnutí Akce Nespokojených Občanů (ANO 2011). Ve volbách 2013 skončilo jeho těsně druhé za ČSSD a vstoupilo do vlády. Pak se stala ta nepříjemná věc: Preference ANO začaly stoupat a ČSSD znervózněla.


Politik Babiš není jako oni. Je to pragmatik, který je schopen smést vše nepodstatné se stolu. Nepotřebuje koryto, aby si přivydělal. Nežije z poslaneckých náhrad.

Babiš byl tedy (před)určen k likvidaci. Zatím jen k politické.

Na podzim 2015 přišlo udání. Od jakéhosi Tomáše Kaplera, který prý trestní oznámení podal na základě článků o této kauze v médiích Svobodné fórum a Euro.

Ptát se musíme, proč se media vrátila k Čapímu hnízdu (ČH) osm let po vzniku podnikatelského záměru a dotace z byla EU přiznána, objekt s injekcí dalších několika set miliónů korun uveden do provozu a v roce 2015 splnil podmínku pětiletého provozu.

Policie vyšetřovala další dva roky. Sobotka na jaře 2017 vytěsnil Babiše z vlády, ale moc si tím nepomohl, protože preference ČSSD dále klesaly. Hrozivých 30% ale zůstalo.

Přišla akce Šuman, která načasovaně vypustila do éteru nahrávky rozhovoru novináře Přibila s tehdy ještě vicepremiérem Babišem. Taky se to moc nepovedlo.

A pak pokus o konečné řešení. Těsně před volbami přišla do Sněmovny žádost policie o zbavení Babiše a Faltýnka poslanecké imunity a jejich vydání světské moci. Pro jistotu byla obviněna celá Babišova rodina.

Ale neuvěřitelné se stalo skutkem: Voliči nepochopili, že nemají hlasovat pro sprostého podezřelého. ANO vyhrálo. A zase tam byla ta prokletá třicítka z roku 2015. ČSSD zůstala kdesi vzadu.

Výsledek byl pro ČSSD tristní. Sobotka odešel z politiky a Chovanec zůstal jen jako hráč v plzeňském pozadí. Přišel Hamáček, který pochopil, že když jeho strana nepůjde s ANO do vlády, bude na řadu let odmazána. Smečka, která se označila za demokratickou ji, pokud vyhraje volby, mezi sebe nepustí. Stejné pochopil i Filip zastupující KSČM.

Babiš i Faltýnek byli opětovně zvoleni a tak je bylo nutné znovu vydat do rukou policie.

Odstranění Babiše se ale ukázalo těžší než zastřelit pytláka.

Přišla zpráva z OLAFu, která byla iniciována anonymním udáním.

Kdysi se u táboráku zpívala píseň, která začínala Byl tu jeden Brandeburák, co měl velký … následoval popis, že starostova dcera hrdá s Brandeburákem v lese … atd. doplnění rýmů nevyžaduje přílišnou fantazii. Na té písni bylo zajímavé sdělení, že “člověku se to až hnusí, když to vyprávěti musí”.

Jenže, co “musíme” vyprávět směrem dovnitř – o udání do Bruselu ani nemluvě.

Opravdu může zostudit republiku každý anonym? Stojí těch ušmudlaných 50 miliónů pro ČH za to, aby se o Česku mluvilo jako o podvodné zemi? To je pouhá čtvrtina ceny, kterou dal majitel TV Barrandov za patro ve Véčku na Pankráci. Je to méně než desetina částky, která se týkala kauzy PROMOPRO. A co to všechno je proti OKD?

Čert vem peníze. V sázce je mravní úpadek, do kterého ženou společnost mocichtiví politici.

Smečka kolem seskupená kolem Fialy (ODS) se třese na mikrofon, aby mohla dštít oheň a síru na Babiše. Jde jim o těch třicet procent.

Neuvědomují si, že “křišťálovou čistotu”, kterou předstírají bude veřejnost vnímat stejně jako desátník Střevlíček výlevy politruka po školení: “Kamaráde, ten si tak nasral do krku, až mu hovna tečou z huby”.

U Škvoreckého to je sranda, ale ne v českém reálu, kde vidíte, že smečka ucítila krev a nedočkavě se trhá ze řetězu a nepočká na vyjádření policie a státních zástupců k informacím, které duo Slonková – Kubík zveřejnilo na seznamu.cz. Je třeba využít příležitost.

Senát ČR se dal slyšet, že by Babiš měl odstoupit do doby, než se ČH vyřeší. To je absolutní pokrytectví, protože takový postup nezná Ústava ČR a navíc pravomocné rozhodnutí může trvat tak dlouho, že se ho Babiš ani nemusí dožít. David Rath ještě nebyl pravomocně odsouzen a to od jeho zadržení s krabicí od vína uplynulo pět let. Vlasta Parkanová byla vydána Sněmovnou v červnu 2012. To je šest let a výsledek nula.

Profesorka Válková (ANO) se 31.10. 2018 vyjadřovala ve Sněmovně k otázce, zda je v ČR možné objednat trestní a soudní stíhání. Napsal jsem jí, že sloveso objednat je citlivé, protože je spojováno se službou. Nabídl jsem jí sloveso iniciovat. Cožpak nebylo na počátku ČH jistě kříšťálově čistě myšlené udání?

V souvislostí s ČH je třeba zmínit, že Babiš je obviňován z možné snahy ovlivňovat výsledky svého stíhání. V podstatě to znamená kydnutí špíny na policii a soudní moc.

Když tam máte vhodné lidi, můžete je ovlivňovat. Takové A má ovšem i svoje B. Stačí iniciovat a pak nechat celou akci probíhat. Kdo byl premiérem a kdo ministrem vnitra v roce 2015?
Zdá se, že myšlenka velké očisty přináší problémy, které ji převyšují.

Chlapci to přepískli. Možná seženou hlasy na odhlasování nedůvěry vládě a Babiš půjde od válu. Jenže zapoměli na Okamuru. Může se s Babišem dohodnout, když ANO bude podporovat programy SPD.

To ale ještě není to nejhorší. Okamura dal najevo, že SPD netouží po ministerských křeslech. To totiž znamená, že může vzniknout jednobarevná vláda a ministr vnitra se může dostat k informacím, které má zatím pod palcem Hamáček.

Zeman se již dal slyšet, že bude-li znovu jmenovat premiéra, bude to opět Babiš. Takže zbývá nějaký majdan podle slovenského vzoru, ale Zeman není Kiska.