Právě se vracím z Hradu

Jiří Jírovec
21. 11. 2018
“Právě se vracím z Hradu od prezidenta republiky. Dnes ráno jsem panu prezidentu republiky podal návrh na přijetí demise ministrů, kteří odstoupili 20. února tohoto roku. A současně jsem panu prezidentu navrhl seznam osob, kterými má býti vláda doplněna a rekonstruována. Mohu vám sdělit, že pan prezident všechny mé návrhy, přesně tak jak byly podány, přijal…”. Historie se bude opakovat. Proč ne, když rok končí osmičkou. Změnil se president i premiér, ale zůstali politici, nepoučitelní z chyb svých předchůdců.


Odešel Sobotka, ale zůstali stratégové, kteří vedou jeho pohrobky do pekel. Tito lidé nejsou schopni pochopit ani články 5 a 9 Koaliční smlouvy.

Článek 5

Dojde-li v koalici i po dohadovacím řízení k situaci, že nedojde k dohodě o řešení koaličního sporu a 5 ministrů jmenovaných za ČSSD podá prostřednictvím ministerského předsedy demisi do rukou presidenta, podá do sedmi dnů demisi předseda vlády a s ním, jeho prostřednictvím i všichni ministři navržení na Hnutím ANO 2011.

Článek 9

“Každá ze smluvních stran se zavazuje, že po dobu trvání této koaliční smlouvy nevyvolá na půdě Poslanecké sněmovny hlasování o vyslovení nedůvěry vládě a nebo hlasování o rozpuštění Poslanecké sněmovny a ani se k takovým hlasováním nepřipojí.”
Dohadovací řízení se týká případných problémů s plněním programového prohlášení vlády. K takovým problémům zatím nedošlo a žádné dohadovací řízení nebylo zahájeno.

Jestliže ČSSD využívá současnou politickou situaci, která nemá s vládou nic společného hrozí demisí svých ministrů, jde o porušní koaliční smlouvy. Přesněji řečeno jde o vydírání, které má vést k odstoupení mministerského předsedy.

Zase někdo zapomněl, že s demisí misterského předsedy padá automaticky celá vláda. To se velmi rychle dozvěděl Sobotka.

Pokud tedy podají všichni ministři ČSSD demisi, je zřejmé, že není kryta programovými rozpory v koalici a president ji může přijmout. Tím dojde k tomu, co již naznačil Okamura za SPD.

Jeho strana nebude požadovat výměnou za spolupráci s ANO ministerská křesla, ale co největší programovou shodu. To znamená, že Babiš vytvoří jednobarevnou vládu.

Pro ČSSD to znamená, že ztratí Ministerstvo vnitra a nezíská Ministerstvo spravedlnosti. Ano se tedy dostane k informacím o tom, kdo mohl mít prsty v obvinění za Čapí hnízdo.

Z průběhu vyšetřování je zřejmé, že policie ani dozorující státní zástupci nevědí, jak z té šlamastiky vybřednout. Vyšetřování poměrně jednoduchého podnikatelského záměru již trvá tři roky. A to ještě není řeč o správním řízení, které mělo případné nedostatky v žádosti o dotaci odhalit.

V situaci, kdy republika sedí na časovaných bombách zvaných chudoba, exekuce a nedostupnost bydlení se politici předhánějí v prolévání krokodýlích slz. Fiala z ODS nasadil lítostivou tváž, že prý toho je na Andreje moc a měl by si odpočinout a ulevit své rodině.

Ministryně Maláčová papouškuje fráze o tom, že by měl ministerský předseda odejít a kdesi v koutku (možná poházeným hrachem) přečkat a vrátit se, až mu bude odpuštěno.

Šmejdi, kteří rozmázli bezvýznamnou reportáž o Babišovi Jr, vyzývají Babiše, aby se choval mužně a odstoupil. Kde je ale jejich mužnost (a ženskost)?