Srbské reakce na vyhrocování situace za strany Kosova – Rezignace a deklarace srbských starostů

Odstupující starostové srbských obcí
na okupovaném provincii
Kosovo a Metochija

Messin

30.11.2018 messin
Na severu Kosova rezignovali starostové čtyř srbských obcí. Na společném zasedání prezentovali čtyři hlavní body, které vedly k jejich rozhodnutí opustit funkce a přerušit jakoukoliv komunikaci s úřady v Prištině.

V prvním bodě uvádí zavedení 100 procentního cla na srbské zboží, které vážně ohrozilo právo na život, lékařskou péči a přežití kosovských Srbů, což vedlo k ještě hlubší krizi.

Druhý bod uvádí, že deklarace je podepsána kvůli neustálému násilí, bití Srbů, neustálému zatýkání a pokusu o zabití Milana Radoičiće, který také ohrožuje právo na život Srbů v Kosovu.

V bodě tři jsou uvedena porušení všech mezinárodních dohod, rezoluce Rady bezpečnosti OSN číslo 1244, Bruselské dohody a CEFTA (regionální dohody o volném obchodu), přičemž bod čtyři uvádí, že rozhodnutí bylo učiněno kvůli tomu, že Priština porušila svoje vlastní právní předpisy, podle kterých musí být respektována práva Srbů.

Také je vysvětleno, že toto gesto by nemělo být interpretováno jako neochota hájit vlastní lidi.

Krok starostů podpořil i soud v Kosovské Mitrovici, když společně se soudními složkami v obcích Zubin Potok a Leposavič přestali pracovat všichni soudci i zaměstnanci.

Tímto způsobem vyjádřili solidaritu s občany a protesty zorganizovanými kvůli opatřením Prištiny a porušování lidských práv Srbů v Kosovu.

Dačič: Několik zemí zrodilo v Prištině monstrum

Srbský ministr zahraničí Ivica Dačič v pondělí řekl, že by ho nepřekvapilo, pokud by Priština skutečně zakázala členům srbské vlády vstup do Kosova a Metochie.

Ministr řekl novinářům, že uvalení 100 procentního cla za zboží z centrálního Srbska je důkazem, že v Prištině neexistuje žádná racionální a soudná politika – „přesunuli jsme se do oblasti politického šílenství“.

„Tohle je záležitost nikoliv naše, nýbrž mezinárodního společenství, EU, a  otázkou je, co s tím udělají. Několik zemí zrodilo v Prištině politickou příšeru, a je na čase, aby pro ní stanovili hranice,“ uvedl Dačič a dodal, že nevěří příběhům přicházejícím od „mezinárodního společenství“ a že „jej Priština nebude poslouchat“.

Šéf diplomacie uvedl, že si kosovský ministr Shala umístil na Facebook společnou fotografii s albánským premiérem Edi Ramou a nápisem „100 procent“ a že „Rama byl možná zneužit, avšak v každém případě se měl od toho distancovat.“

Dačič zdůraznil, že Albánie a Kosovo hovoří o odstranění hranic, zrušení cel a pohraniční policie, a dodal, že pro Srbsko nemá smysl se účastnit schůzek ohledně regionální spolupráce – „pokud Evropa skutečně nevidí, o co jde a úroveň pokrytectví Albánie a Prištiny.“

Na otázku, zda navrhne srbskou neúčast na regionálních schůzkách, Dačič řekl, že by se měla konat konference o revitalizaci regionální spolupráce. „Něco takového, co se děje v Kosovu, není typické pro 21. století a pokud si někdo myslí, že se zastavíme nebo budeme bát, či přestaneme bojovat za naše státní zájmy a uznáme Kosovo, mýlí se. Jestli si někdo myslí, že se bojíme Haradinaje – je na čase vzbudit ho z hypnózy, ve které se nachází. Obávám se, že není sám, tohle jsou loutky řízené někým z boku,“ řekl Dačič.

Na otázku, jestli by mohla být Moskva pro Bělehrad tím, co je pro Prištinu Washington, Dačič odpověděl, že „Srbsko nepožaduje od nikoho podporu, ale dodržování mezinárodního práva.“
Zdůraznil, že srbští představitelé „nebudou poslouchat od mezinárodní společenství, že za bezmyšlenkovité kroky Prištiny jsou vinni oni, a že je způsobili tím, že nebyli přijati (Kosovo) do Interpolu.“

„To není o tom, že by někdo chtěl něco udělat Srbsku, oni chtějí narušit regionální mír a stabilitu. Srbsko se nenechá zatáhnout do takového bahna, ale bude bránit své národní zájmy,“ řekl Dačič.

Řekl, že Rusko a Čína mohou Srbsku pomoci v tom smyslu, že tyto dvě země zaručují, že OSN nebude revidovat rezoluci 1244 a nebude uznávat jednostranné akty Prištiny. Chtěli bychom, aby to byl společný přístup všech stálých členů Rady bezpečnosti OSN,“ uzavřel Dačič.

Zdroj: https://www.b92.net/eng/