Staré kousky nových psů

Lenka Procházková
20. 11. 2018
Portál, na kterém redaktorka Slonková se svým kolegou zveřejnili skrytě natočený a sestříhaný rozhovor s nemocným Andrejem Babišem ml., je sice soukromý, ale to, že úryvky převzala veřejnoprávní televize a poskytla je svým koncesionářům, znamená, že porušila zákon o objektivitě, vyváženosti, věrohodnosti zdrojů atd. Rada ČT, která je za dodržování veřejnoprávnosti vysílání odpovědna, to jistě dobře ví. Očekávám, že na svém nejbližším zasedání vyzve Generálního ředitele ČT, aby kauzu s odvysílanými úryvky nelegální nahrávky rozhovoru rychle a svědomitě přešetřil a sdělil Radě termín, kdy on sám v přímém přenosu sdělí koncesionářům, k čemu došlo, kdo za to nese odpovědnost a jak bude potrestán.


Pokud Rada ČT nebude schopna toto požadovat a docílit, bude zřejmé, že svou práci nevnímá jako službu (veřejnosti), ale výslužku za krytí manipulace s veřejným míněním.

Když v roce 1970 odvysílala Československá státní televize reportáž Svědectví od Seiny, většina diváků nemohla tušit, že se jedná o dezinformační pořad připravený v režii StB.

Ten téměř hodinový „kousek“ umně sestříhaný z tajných odposlechů v bytě Václava Černého, kterého můj otec spisovatel Jan Procházka několikrát v průběhu pražského jara navštívil a probírali spolu nejen literaturu ale i politiku, odstartoval dehonestační kampaň, proti které nebylo obrany. Státní rozhlas i tisk, které v dalších dnech převzaly štafetu, odmítly zveřejnit tátovu obhajobu. Strojem psané a kopírované letáky, které členové naší rodiny a přátelé rozdávali lidem na ulici, neměly proti organizovanému mediálnímu lynči šanci uspět.

Štvanice tátu oslabila, o rok později zemřel. Je to už dávno. Ale pocit bezmoci z té doby, kdy normalizace práskala bičem, mám stále hluboce zakódovaný, a proto každé zneužití zpravodajské techniky a dokonce i účelový sestřih rozhovoru pokládám za neetické, pokud ne přímo trestné jednání.

Jedním z hesel listopadu 1989 byla i svoboda slova. Taky se křičelo něco o pravdě a lásce a že nejme jako oni. Tajně pořízený, manipulativně vedený a sestříhaný rozhovor s Andrejem Babišem ml. ukazuje, že staré fízlovské praktiky se užívají stále, jen technika se vylepšuje. Noví psi už nemusí složitě instalovat odposlech do lustrů, zdí a telefonních aparátů. Stačí jim brýle, aby tu „demokracii“ ohlídali.