Trestní oznámení a jeho objednání či iniciace

Jiří Jírovec
3. 11. 2018

Profesorka Válková, bývalá ministryně spravedlnosti, se ve Sněmovně pokusila o  negativní odpověď na otázku: “Je v Česku možné objednat trestní stíhání za účelem diskreditace/zničení (politického) protivníka?Sloveso “objednat” ovšem implikuje existenci příjemce zakázky a v širším slova smyslu kšeft. Proto raději věříme, že náš systém je z principu nezávislý.Patřičnější se zdá použití slovesa “iniciovat”, které může vést ke stejnému výsledku, tedy diskreditaci a zničení. 

Iniciátor navodí situaci tak, aby udání padlo na úrodnou půdu. Přichází s  polotovarem: Zde je informace o tom, že ten či onen člověk je grázl, zloděj a podvodník. Ochraňte proboha naši společnost a konejte, jak vám zákon káže. 

Iniciovat trestní stíhání lze doručením udání, třeba anonymního. To je přece případ Babiše a Čapího hnízda. Anonym přišel v Česku a stejně tak dorazil i na EU. Kvůli ušmudlaným padesáti miliónům, které stejně skončily u malých firem, které farmu budovaly.

Akce proti Davidu Rathovi byla iniciována neanonymně. Byla přijata nepříslušným Státním zastupitelstvím v Brně a pokračovala povolením odposlechů soudem v Ústí nad Labem.

V obou případech museli udavatelé předložit alespoň nějaké důkazy, aby se vyšetřovatelé měli o co opřít. 
Rath byl zadržen v roce 2012 a do dneška musí být považován za nevinného, protože:
Článek 40 Listiny lidských práv, která je součástí Ústavy ČR v bodě (2) říká:
“Každý, proti němuž je vedeno trestní řízení, je považován za nevinného, pokud pravomocným odsuzujícím rozsudkem soudu nebyla jeho vina vyslovena.”
Anonymní udání na Babiše a Faltýnka přišlo v roce 2015, tedy v době, kdy bylo Čapí hnízdo nejen dokončeno, ale byl splněn i požadavek pěti let jeho provozu v rozsahu odpovídajícím žádosti o dotaci.
Je jistě pouhou shodou okolností, že udání přišlo v době, kdy, farma sem farma tam, ANO mělo preference 30% a ministerský předseda a jeho ministr vnitra začali panikařit.
V září 2018, tedy tři roky po  iniciaci, řekl v ČT Nejvyšší státní zástupce, Pavel Zeman, že neshledává nic neobvyklého, na tom, že se případ tak dlouho táhne. Rok sem, rok tam, žádný problém. 
Do hry s Čapím hnízdem vstoupily volby, které Babišovo ANO vyhrálo. A najednou přišlo obviňování, že obsazuje “svými lidmi” různé pozice, aby mohl ovlivnit výsledek trestního stíhání.
To je daleko závažnější obvinění systému než to, týkající se objednávky. V podstatě to znamená, že může-li nový premiér cosi vlivňovat ve svém zájmu, mohl to dělat i ten předcházející s jinými lidmi v jiném zájmu.