Velikost textu: Rusko obvinilo NATO z obelhání celého světa!

Maria Zacharovová – ruské Zamini
-kou-

23. 11. 2018  PravníZprávy
Vedení NATO obelhalo nejen Sovětský svaz, ale i celé světové společenství, a pokračovalo v rozšiřování aliance na východ, i přes dohody s Moskvou.
Prohlásila to zástupkyně ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharová.




„Byl to celosvětový podvod,” řekla a připomněla veřejné prohlášení bývalého prezidenta SSSR Michaila Gorbačovova k tomuto tématu.

Zacharova dodala, že odpovědnost za podvod spočívá nejen na vedení aliance, nikoliv na konkrétních lidi, ale na celých zemích a politických systémech.

Diplomatka navíc vyzvala světovou komunitu, aby věnovala pozornost vlivu Spojených států a jejích spojenců na mezinárodní stabilitu. „Není to jen bezpečnostní otázka Ruské federace, je to otázka toho, co se v zásadě děje ve světě,” upozornila Zacharová.

Jak USA oklamaly SSSR s nerozšiřováním NATO!

Přestřelka Ruska a NATO

Nerozšiřování aliance na východ je jednou z překážek ve vztazích mezi Ruskem a NATO. Moskva trvá na tom, že se Brusel zavázal dodržovat tento princip, NATO to popírá, ačkoliv to prokazují Američany zveřejněné dokumenty z let 1990-1991.

V uplynulých letech Rusko opakovaně upozornilo na bezprecedentní aktivitu NATO u jeho hranic. Brusel naopak tvrdí, že „odrazuje ruskou agresi”. Moskva zdůrazňuje, že Rusko nikoho neohrožuje, ale nebude ignorovat akce, které jsou potenciálně nebezpečné pro jeho zájmy.

V loňském létě se k NATO připojila nová země – Černá Hora. Stala se 29. členem Severoatlantické aliance. Zároveň se významná část obyvatelstva bývalé jugoslávské republiky postavila proti členství v organizaci.

V NATO si rovněž pohrávají s myšlenkou připojení Gruzie a Ukrajiny. Stejně tak probíhá debata o členství ve vojenském paktu ve skandinávských zemích.

– – –