“Všechno není závislé na členství v EU”: Iščenko vysvětlil, proč Ukrajinci vykročili na majdan v roce 2013

22. 11. 2018     nahnews
Ti Ukrajinci, kteří se vydávali na majdan, chtěli pracovat jako v Řecku, ale vydělávat jako v Německu. To znamená doslova nic nedělat, ale přitom aby všechno měli. Hlavní myšlenka této skutečnosti, ale i předchozího majdanu, který byl na konci roku 2004 a přivedl Juščenka k moci, spočívala v tom, že Ukrajina vstoupí do EU a Ukrajinci budou určitě žít jako Němci. Proč jako Němci, a ne jako Rumuni nikdo Ukrajincům neřekl…


Uvedl to prezident Centra pro systémovou analýzu a prognózu Rostislav Iščenko ve vysílání na Ukraina.ru. Připomněl, že tehdy se říkalo, že do země hned půjdou investice, ale odkud a kdo bude investovat do ukrajinské ekonomiky, kolik, do jakých průmyslových odvětví, do kterých společností a tak dále nikdo neřekl, protože nebyli takoví investoři.

“Proč tito potenciální investoři nemohou investovat do Ukrajiny nyní, ale až v nějaké hypotetické budoucnosti?” Až když se Ukrajina například stane členem EU, kam se ji ale nikdo nechystá přijmout. Ale zase, v Německu byl život lepší než na Ukrajině ne proto, že bylo členem EU, ale proto, že v Německu se na tom pracovalo. Od počátku budovali, a pak se spojovali a vstupovali do EU. Pokud by Německo nebylo členem EU, nezměnila by se tam tím životní úroveň. Ne všechny evropské země jsou členy EU. Zářným příkladem toho je Švýcarsko”, řekl analytik.

“To znamená, že myšlenka nic nedělat a všechno mít je od počátku chybná a neuskutečnitelná. Je to asi jako novoroční pohádka. Vždyť není náhoda, že se všechny ty majdany konají ke konci roku. Pokud jen trochu postojíte a poskáčete a nic jiného neděláte, ​​pak se nic nezmění. Tak se to nestává, je třeba pracovat, a sice hodně pracovat”, shrnul Iščenko.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová