Islamofobní Jan Amos Komenský: O Mahometanství aneb zakáže EU Komenského kvůli netoleranci k islámu?

-bj-
3. 12. 2018  Eurabia
Někteří evropští politici v dnešní multikulturní době jdou už až tak daleko, že prohlašují, že islám do Evropy patří. Pravda, neříkají od kdy. Nicméně děti v českých školách se z povinné četby mohou dozvědět, jak islám vnímal před 4 stoletími sám učitel národů – Jan Amos Komenský ve svém Labyrintu světa a ráji srdce (než to bude zcenzurováno):



Takž vkročíme do jiného chrámu, kterýž okrouhlý byl a neméně onoho uvnitř švárný, bez ozdob, kromě některých po stěnách liter a po podlaze koberců. Lidé pak v něm byli tiše a nábožně sobě počínající, bíle přistřeni a čistoty velice milovní, neboť se vždycky umývali a almužny dávali, takže mi se z toho jak si počínali náklonnost k nim dělati počala. A řekl sem: „Jaký pak oni těch věcí základ mají?“ Odpověděl mi Všezvěd: „Onino jej pod sukní schovaný nosí.“ I přistoupím a viděti žádám. Oni, že toho jiným kromě vykladačů viděti nepřísluší. Já přesto viděti chci, dovolení od pana Osuda předstíraje.

Summa Alkoránu

I zpřístupněna jest a ukázána mi tabule, na níž stál strom kořenem zhůru do povětří se pnoucí, ratolestmi pak v zemi strmící: okolo kterýchž množství krtic rylo a jeden veliký krt vůkol chodě jiné svolával a v práci tu zasvěcoval. I povídali mi, že na ratolestech toho stromu pod zemí všelijaké libé ovoce roste, kteréhož pry ti tiší a pracovití životčíškové dobývají. „A to jest,“ dí Všezvěd, „summa náboženství toho.“ I porozuměl sem, že základ jeho na větru domnění jest; cíl a ovoce jeho, vrtat se v zemi a utěšovati se neviditedlnými, kdež nerostou, rozkošemi, a slepě hledati, nevěda čeho.

Maho­metan­ství násilím stojí

A odejda odtud dím vůdci svému: „Čím pak oni, že to jistý jest a pravý náboženství základ, dovodí?“ Odpověděl mi: „Poď a viz.“ I vejdeme za kostel na plac; a aj, tu bílí ti a umytí lidé, ohrňujíce lokty, jiskříce očima, hryzouce pysky a řvouce strašlivě, běhají, koho potkají, šavlují a ve krvi lidské se máchají. Čehož já zlekaje se a nazpět běže, řekl sem: „I což pak to oni dělají?“ Odpovědíno mi: „Disputují o náboženství a dovodí, že Alkorán pravá jest kniha.“

Mezi Peršany a Turky o Alkorán roztržitost

I vejdeme do kostela zase, a aj, tu mezi těmi, kteříž onu tabuli nosili, také hádka o toho, jakž sem srozuměl, nejpřednějšího krta. Jedni zajisté pravili, že sám on drobnější ty krtice spravuje; jiní, že má dva pomocníky. O kterouž věc tak se neukojitedlně táhali, že naposledy tak rovně tu s sebou, jako vně s jinými železem a ohněm disputovali, až hrozno.

Jan Amos Komenský, Labyrint světa a ráj srdce, L.P.1623

A to může bejt dnes daleko horší, než co se našlo na Babiše… Měl by být J.A. Komenský zcenzurován? Hlasujte v anketě vpravo dole.

odkazy:

http://georgovo.webz.cz/Cetba/jana.htm
http://www.ceskaskola.cz/2015/10/cermat-seznam-literarnich-zanru-k-testu.html
http://www.msmt.cz/mezinarodni-vztahy/publikace-jan-amos-komensky-odkaz-kulture-vzdelavani-1
http://www.christianrosenkreuz.org/rc_comenius.htm
http://educomunicacion.es/figuraspedagogia/0_comenius.htm
http://www.unesco.org/new/en/unesco/prizes-medals/commemorative-medals/anniversaries-historical-events-series/jan-amos-comenius-1592-1670-1992/
https://christianhistoryinstitute.org/magazine/article/comenius-did-you-know/
http://www.labyrint.cz/en/chapter-17
https://zitjak.wordpress.com/2013/11/09/komensky-nabozenstvi/

K tématu doporučujeme:

K článku celkově doporučujeme: