Jakub Janda vždy ve střehu: Porošenko kromě mnoha svých vlastních problémů vsadil na západní kartu

Jakub Janda
1. 12. 2018     JakubJanda
Měli bychom poslat Ukrajině více zbraní a náš premiér by měl s ministrem zahraničí a obrany odjet do Kyjeva a jasně říct, že stojíme na straně Ukrajiny, která čelí ruské agresi.
Rusko během dne zaútočilo na ukrajinské lodě, které se plavily v mezinárodních vodách Azovského moře. Do ukrajinské lodě naprosto úmyslně najela ruská loď. Ruské speciální síly už násilně obsadily dvě ukrajinské lodě pobřežní stráže. Ruská armáda mobilizovala své síly v blasti, včetně útočních vrtulníků. Šest ukrajinských námořníků bylo zraněno. Ukrajinský prezident svolal svůj válečný kabinet a požádal o nouzové zasedání Rady bezpečnosti OSN.


JAK TO ČÍST:

– Putinova popularita doma v Rusku strmě klesá. Navíc se v dalších dnech blíží oficiální vyhlášení nezávislosti ukrajinské ortodoxní církve na té ruské, což je ruská strategická prohra.

– Tento uměle vytvořený incident doma v Rusku zajistí další možnost mobilizovat část obyvatelstva a odvrátit pozornost od zvyšování věku odchodu do důchodu a obecně velkých ekonomických problémů.

– Putin ví, že v EU má dost spojenců na to, aby proti němu EU neuvalila další důrazné sankce za tuto agresi. (Kéž bych se mýlil a dokázali bychom Moskvu tvrdě potrestat)

– Snaha o vytvření částečné námořní blokády Ukrajiny, což zhorší místní ekonomickou situaci. Také snaha snížit důvěru ukrajinské populace k EU a NATO, kteří na takovou agresi – Putin očekává – tvrdě nezareagují. To je důležité v kontextu blížících se ukrajinských prezidentských voleb, kde to ve výsledku podkopne prezidenta Porošenka, který (kromě mnoha svých vlastních domácích problémů) na západní kartu vsadil.

CO BYCHOM MĚLI UDĚLAT:

1) Poslat Ukrajině více zbraní.

2) Na unijní úrovni požadovat důrazné sankce, například proti blízkým ruských oligarchů blízkých Putinovi žijicích na Západě

3) Vyčistit ruskou ambasádu v Praze od desítek nepřátelských zpravodajců

4) Náš premiér by měl s ministrem zahraničí a obrany odjet do Kyjeva a jasně říct, že stojíme na straně Ukrajiny, která čelí ruské agresi.