Manažeři MUS zasluhují nikoliv trestní stíhání, ale medaili, zaznělo u soudu s obžalovaným Antoniem Koláčkem, buddhistou a kámošem Dalajlámy..

Břetislav Olšer

8.12.2018   Rukojmí
Pražský městský soud zahájil 26. listopadu 2018 hlavní líčení v kauze údajného vytunelování Mostecké uhelné společnosti (MUS). Přišli všichni obžalovaní – pětice bývalých manažerů MUS i exnáměstek ministra průmyslu Robert Sýkora.

Případ se točí kolem manažerů spjatých s MUS – Antonia Koláčka, Jiřího Diviše, Petra Krause, Oldřicha Klimeckého a Marka Čmejly. Obžaloba je viní z toho, že těžařskou společnost ovládli jejími vlastními penězi a podvedli stát, který byl na konci devadesátých let minoritním akcionářem. Česku údajně způsobili škodu nejméně 3,2 miliardy korun tím, že odkoupili 46procentní balík státních akcií pod cenou.

Prodej státních akcií odsouhlasila právě Zemanova jednobarevná menšinová vláda v roce 1999. Manažeři se při výpovědích před soudem hájili tím, že stát nemusel akcie prodávat, pokud by nechtěl. Zároveň tvrdili, že stát o podnik neměl zájem, protože šlo o rizikový byznys. Plánovalo se údajně spuštění jaderné elektrárny v Temelíně a nebylo jasné, jak moc bude těžba hnědého uhlí pro energetiku potřeba…Bla, bla, bla… A je také možné, že k okolnostem prodeje menšinového balíku státních akcií MUS bude muset přijít svědčit i současný prezident.

Bývalý manažer Mostecké uhelné společnosti (MUS) Antonio Koláček

Obžalovaný Antonio Koláček navíc zdůraznil, že v souvislosti s MUS nebyl nikdy nikdo okraden. Navíc zmínil, že v květnu má nastoupit do vězení ve Švýcarsku, které se kauzou zabývalo dříve. Transformace MUS se uskutečnila před 20 lety. Podle obžaloby způsobili manažeři při privatizaci Mostecké uhelné společnosti škodu až osm a půl miliardy korun. Všichni obžalovaní však shodně tvrdí, že žádnou škodu nezpůsobili a společnost zachránili před krachem.

“Moje hodnocení celé nejenom transakce, ale i restrukturalizace Mostecké uhelné společnosti je takové, že z mého pohledu si manažeři zasluhují nikoliv trestní stíhání, ale medaili. Protože provedli společnost jedním z nejsložitějších období české transformace. A důkazem je, že společnost stále existuje, stále zaměstnává, stabilizuje region,” řekl jeden z obžalovaných Petr Kraus, který v tomto duchu vedl i svou přibližně dvouhodinovou výpověď před soudem.

Připomeňme si sled událostí z této doby, kdy se tunelovalo ve velkém; zpět ke kostlivci, který právě vypadl Sobotkovi ze skříně. Jak se tam dostal? Napřed Ostravsko-karvinské doly patřily Stanislavu Prosovi, který prodal 48,5 procenta akcií společnost skupině manažerů Českomoravských dolů Kladno – Viktoru Koláčkovi, Petru Otavovi a Janu Przybylovi.

Byli to právě tito podnikatelé, kteří pocházeli z ostravsko-karvinského regionu. Vzápětí poté, co Viktor Koláček s Otavou, jehož otec byl kdysi generálním ředitelem OKD, získali nad ním absolutní vládu a zavedli v černouhelné společnosti nové praktiky řízení… https://olser.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=393793

Za vším je proto nutné hledat také jiného Koláčka, tentokrát jmenovce Antonína, šéfa Mostecké uhelné společnosti (MUS), proto se vydejme rovněž po stopách tohoto miliardáře – filutu, co se stal buddhistou, na rozdíl od Bakaly, který se z dámského krejčího stal stejně tak gaunersky uhlobaronem.

Mezitím Antonín Koláček vystudoval VŠCHT v Praze a poté nastoupil do Čokoládoven Praha. V roce 1994 stál spolu s dalším obžalovaným Petrem Krausem u vzniku finanční společnosti Newton Financial Management Group. Právě Newton sehrál podle tisku důležitou roli při ovládnutí MUS. V červnu 1995 usedl Koláček do představenstva MUS, do něhož se dostal coby vrchní personalista Komerční banky.

Postupně se stal nejvlivnějším manažerem Mostecké uhelné společnost a byl rovněž generálním ředitelem Appian Group. V roce 2005 spolu s nedávno zesnulým manažerem Lubošem Měkotou získali každý čtyřicetiprocentní podíl v dolech, který posléze prodali Pavlu Tykačovi. Antonín Koláček se poté z byznysu stáhl a nyní se věnuje buddhismu a cestování.

Antonín Antonio Koláček byl po letech totiž obžalován spolu s pěti společníky z podvodů, praní špinavých peněz a korupce. Na rozdíl od ostatních českých obžalovaných se soudci mluvil, i když odmítl odpovídat na otázky týkající se vlastní obžaloby. Zeširoka se ale věnoval své osobní situaci.

Nejdříve v obecném prohlášení řekl, že neporušil zákony, i když je mu zpětně líto, že akcie MUS ve druhé polovině 90. let nakupoval se společníky potají. Uvedl ale také, že “každý člověk má svůj osud a své poslání”. “Soud vnímám jako cestu, aby člověk mohl naplnit poslání svého srdce,” dodal. A pak byl v roce 2013 odsouzený, když soud řešil údajné praní špinavých peněz vyvedených z MUS.

Nepravomocně dostal 4,5 roku. Ať si tedy uhlobaron Antonín Koláček mlčí, buddhista Tonda Koláček by však mluvit měl. Vysvětloval mimo jiné i to, proč se rozhodl opustit byznys a začít se věnovat duchovnímu rozvoji a buddhismu; pořídil si v Říčanech u Prahy velké sídlo, na zahradu umístil řadu orientálních prvků a ke švýcarskému soudu přinesl soudkyni svíčku.

Marně jsem v tibetské Lhase pod chrámem Potála hledal Dalajlámu 14., kdysi kámoše Mao Ce-tunga, či buddhistického uhlobarona Antonia Koláčka…

Soudce tato změna v životní orientaci zaujala a zeptali se ho na důvody. Rozhodl jsem se, když jsem zjistil, kam jsem se ve svém životě dostal, řekl: „Zjistil jsem, že svět byznysu je plný válečných taktik, přetahování a přetlačování a mým bytostným naladěním je spolupráce s lidmi,“ tvrdil u švýcarského soudu muž, kterému prý změnily život návštěvy Indie, Nepálu a Číny. Ve svém archivu přitom má i řadu fotek s politiky. Vyfotil se kdysi i s Milošem Zemanem, Václavem Klausem či Václavem Havlem.

Tyto důvody ho prý vedly i k cestě v roce 2000, kdy odjel do Indie k pramenům Gangy do Gangotrí a strávil nějakou dobu v Nepálu. Začal také studovat šamanismus, tantrismus a absolvoval několik pobytů ve tmě. “Skrze své nitro a své srdce poznávám existenci. To poznání mi umožňuje s láskou přijímat všechny situace, do kterých se dostanu,” řekl. http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-chat/360531/xaver-vesely-vyzpovidal-uhlobarona-a-nastval-zemana-miliardy-pro-cssd.html

Uhlobaron Antonín Koláček mezi politiky: S Václavem Klausem a Václavem Havlem| Reprofoto Luboš Xaver Veselý: Jak se těží miliardy

Výčitky vůči nikomu, kdo ho do nynější situace dostal, podle svých slov nemá. “Byť jedna situace mě zaskočila, ještě to nemám zpracované,” připustil bez dalšího vysvětlení. “I když je v tom zmatek, učím svoji mysl, že nemusí vědět a pochopit všechno,” dodal.

“Spoustu věcí jsem přestal svým způsobem řešit. Zkoncentroval jsem svou energii a život na věci, které mi dělají radost a prýští z mého srdce. Mým základním krédem je být lidský … Vytvářet situace, kdy mohu s lidmi komunikovat otevřeně od srdce k srdci … I když vím, že to někdy nejde. Některá srdce zůstávají zavřená,” řekl.

A tak Antonín Koláček po ochodu ze světa uhelného byznysu založil akciovou společnost Maitrea, které v průběhu let dal do vínku základní jmění ve výši 1,6 miliardy korun. Mají-li tyto peníze skutečně pomáhat obnovovat „ducha, duši i tělo“, je to částka opravdu úctyhodná a dá se s ní dokázat mnoho. Postava „světce“ zvaná Maitrea (Maitreya), se totiž objevuje pod různými jmény prakticky ve všech dnes existujících formách buddhismu.Uhlobaron Antonín Koláček mezi politiky: S Dagmar a Václavem Havlovými | Reprofoto Luboš Xaver Veselý: Jak se těží miliardy

Jedná se o „bódhisttavu“, tedy bytost, která dosáhla osvícení a má možnost zcela se vyvázat z útrpného koloběhu zrození, stárnutí a umírání, ale ze soucitu s ostatními bytostmi se stále na tento svět vrací, aby šířením Buddhova učení přivedla k osvícení i nás všechny bytosti ostatní. Konkrétně Maitrea by se dle proroctví měl na zemi objevit a šířit nauku jako pokračovatel Buddhy Šákjamuniho, až na Zemi nastane doba velkého temna, kdy bude původní Buddhovo učení již zcela zapomenuto a lidstvo bude v totálním úpadku.

Setkal se Antonín Koláček s Dalajlámou a s vrahy s Japonska? http://www.rukojmi.cz/clanky/6477-ctrnacty-dalajlama-a-jeho-pratele-herman-kalousek-halik-ci-havel-ale-i-vrah-soko-asahara-co-byl-prave-popraven-za-to-ze-v-tokijskem-metru-v-roce-1995-nechal-sarinem-zabit-13-lidi-a-na-5-5-tisic-dalsich-priotravit

Ing. Antonín Koláček s Dalajlámou, který, jak je vidno výše zříti, se přátelí nejen s vrahy, ale též s tuneláři

Tohoto Koláčka byl de facto „kolegou“ mezi šiřiteli buddhismu na Západě japonský zenový učitel Šunrjú Suzuki, mimo jiné ke svým americkým studentům pronesl: „Následuj svými činy Buddhu a ocitneš se ve světě buddhů. Napodobuj svým chováním Goemona Išikawu a vstoupíš do světa zlodějů.“ Obrovitý lupič Išikawa Goemon však není v Japonsku archetypem záporného hrdiny, jak by se z citátu mohlo zdát. Překvapivě, jeho legendární obraz by se dal spíše připodobnit k jakémusi japonskému Jánošíkovi. Bohatým bral a chudým dával.

Typičtí Koláčci a Bakala, co bohatému státu vzali a sta tisícům horníků v OKD a majitelům 44 tisíc bytů a sobě „dali“ stovky miliard. Psychicky, a chcete-li i karmicky, přitom vzniká silný vztah mezi dárcem a obdarovaným. Prostě se Tonda alias Antonio Koláček řídil filozofií zenového buddhisty jménem Suzuki: „Pokud tě obelže někdo druhý, otřepeš se rychle a ani škody nebudou nijak strašlivé. Jakmile ale začneš obelhávat sám sebe, je to konec. Na to už není žádná medicína.“

Ilustrační snímek Břetislav Olšer

Jak se z dámského krejčího stal uhlobaron: http://www.rukojmi.cz/clanky/4934-byl-rok-2004-a-opet-se-zhaslo-pokolikate-uz-aby-se-jeste-lip-kradlo-nejlip-z-toho-vysel-zlodej-bakala-aby-se-jako-prvni-damsky-krejci-na-svete-dostal-mezi-miliardare-forbesu

A trochu k jihu Evropy prokuratura ve Švýcarsku pro změnu Antonína Koláčka přesto v této kauze obžalovala spolu s pěti dalšími osobami a v říjnu 2013 jej prvoinstanční soud ve švýcarské Bellinzoně uznal vinným z podvodu, praní špinavých peněz a porušování povinnosti při správě cizího majetku. Za to byl nepravomocně odsouzen k trestu 52 měsíců odnětí svobody. V prosinci 2017 švýcarská nejvyšší soudní instance odmítla jeho odvolání…

Inu, mezitím manažer a podnikatel Antonio Koláček, pravomocně odsouzený švýcarským soudem za podvod, praní špinavých peněz a porušování povinnosti při správě cizího majetku v souvislosti s privatizací Mostecké uhelné společnosti (MUS), se údajně chystá nastoupit v květnu 2019 k výkonu trestu. Proti rozsudku se však chce bránit u Evropského soudu pro lidská práva…. http://www.ceska-justice.cz/2018/02/antonin-kolacek-vezeni-nastoupim-podam-stiznost-strasburku/