„Násilím proti Babišovi“, šíří se výzva. A odpověď: Tak to zkuste a poslouchejte, jak dopadnete


ROZHOVOR
6. 12 .2018   ParlamentníListy

 „Ještě jedna Slonková, ještě jeden Kubík, ještě dva takové trapasy jako házení kytek do koše, a Andrej Babiš nebude mít 35 procent, ale bude mít padesát procent,“ důrazně varuje advokát Jaroslav Ortman. Opozici i jejím voličům by podle něj mělo dojít, že podobné kroky jsou kontraproduktivní. Návod redaktora deníku Referendum Radka Kubala, který vyzývá k občanské neposlušnosti, označil za blábol. V rozhovoru advokát upozornil, že doba, kdy Žižka táhl s palcátem na Novoměstskou radnici vyházet konšele, dávno skončila.


Redaktor Deníku Referendum Radek Kubala zveřejnil na stejnojmenném webu text, ve kterém nabádá k občanské neposlušnosti proti vládě Andreje Babiše. Přidal „protestní manuál“, v němž popisuje, jak postupovat. Jednou z jeho navrhovaných variant je protest symbolickým obsazením Lidového domu, protože „klíč k porážce Babiše neleží v hnutí ANO, kde jsou jako ve správné firmě všichni loajální šéfovi, ale u jeho koaličních partnerů a podporovatelů“. Skupina lidí má podle instrukcí proniknout do sídla ČSSD, připoutat se tam řetězy, začít troubit na trubky a svůj odchod podmínit tím, že ČSSD odejde z vlády a začne reprezentovat svůj program. Co na to český zákon?

Musím říci v úvodu, že ten člověk je blázen. Mně to spíše zavání nocí dlouhých nožů, nebo jednáním bojůvek SA nežli českým státem. On nás chce vrátit někam do minulosti. Chci říci, aby si tento člověk nezahrával s českým právním řádem, protože může naplnit vydírání, což je paragraf 175 trestního zákoníku, a může to být i narušování domovní svobody, pokud by tam lidé vtrhli, připoutávali se, vyhazovali nábytek a odmítali odejít, což je samozřejmě přečin, nebo případně i trestný čin, zločin. Pokud by to bylo proti konkrétní úřední osobě, jako je třeba ministr, mohlo by jít o násilí proti úřední osobě. Pokud někdo uposlechne tento návod, který je totální blábol, vystavuje se nebezpečí trestního stíhání.

Jak je to v případě Kubalova nápadu, tedy obsazení střechy Lidového domu, což je taktika, která se prý osvědčila aktivistům hnutí Greenpeace?

To už nechce lézt do domu, chce lézt na dům. V každém případě tyto okupační kroky jsou… Jestli se někomu líbí, co dělají žluté vesty ve Francii  , kdy se zapalují auta a ničí se soukromý majetek (ve Francii jsou z těchto činů podezříváni policejní provokatéři – pozn. red. NR – vd)… Pokud vím, asi 300 osob skončilo ve vazbě, takže bych si s tím nezahrával. S těmito kroky nesouhlasím a řeknu otevřeně: ještě jedna Slonková, ještě jeden Kubík nebo tenhle člověk, kterého jsem označil za blázna, a Babiš nemá 34 procenta, ale bude mít padesát procent, protože to lidé budou vnímat jako něco neuvěřitelného. Jde o naprosto kontraproduktivní kroky.

Kubala navrhuje i mírnější akce, například zpívání písní na premiérově veřejném vystoupení s tím, že odpůrci smlouvy TTIP prý dokázali – cituji: „Totálně vydeptat eurokomisařku Cecílii Malmströmovou“ zpěvem písně Slyš tu píseň zástupů z muzikálu Bídníci na každém jejím vystoupení. Českému premiérovi bychom prý měli zpívat: Kdepak ty, ptáčku, hnízdo máš? Předpokládám, že zpěv není nijak proti zákonu?

Ne, ale dokazuje to malost těchto lidí. Pokud se pravicová opozice domnívá, zejména Kalousek, který už nemá žádný program a je vlastně jen Antibabiš… Neslyšel jsem od něj, co vlastně …. …. ….

(celý text rozhovoru najdete zde)