Evropě hoří půda pod nohama, ale EU má čas zakazovat brčka

Petr Mach

6.12. 2018   Rukojmí
Útoky v Evropě spojené se zbabranou migrací neustávají. EU dál tápe, není schopná problémy řešit. Komise a europarlament ale mají čas, aby z pohodlí svých křesel zakazovali lidem používat brčka.
Podobné zákazy jsem kdysi nazval slovem „euronesmysly“. Vážné problémy EU neřeší (ona je vlastně vytváří), za to ty nevážné řeší.

Nedávno se u nás v Košířích konala benefiční akce spolku „Košířská cibulačka“. Místní farnost poskytla prostory, v kostele děti zpívaly koledy. Majitel místního tenisového klubu půjčil dobrovolníkům stylový pojízdný stánek a dámy z místního spolku prodávaly domácí cukroví a adventní cibulačku.

Byla to výborná polívka, která lidi v mrazivém prvním adventním dni zahřála. Polívky se podávaly v polystyrénové misce, která udrží polévku teplou a je lehká na přepravu, a jedly se plastovou lžičkou. Odpad lidé vyhazovaly do pytlů k další recyklaci.

Od roku 2021 Evropská unie tyto plastové misky a lžičky spolu s plastovým brčkem zakáže, jak schválil nedávno Evropský parlament. Očekávám, že podobné akce by se pak už takto nízkonákladově nemohly dělat, polívka už příště asi ze stánku nebude. Manipulace s porcelánovým nádobím je pro stánkový prodej nepraktická. Papírová miska polívku neudrží teplou.

Proč nám někdo chce zakazovat ty plastové misky a lžičky? Vždyť je používáme jen občas a obvykle je vyhazujeme do recyklačních nádob na plasty, žádnou škodu nezpůsobujeme.

Vidím v politice EU velké pokrytectví. Ona totiž jedny plasty zakazuje, ale ty stejné na jiném místě a v masovém měřítku podporuje. Z dotačních programů EU na takzvané zateplování budov se vyrábí obrovské množství polystyrénu, který stavební firmy lepí na fasády domů. Určitě jste se s těmi drolivými polystyrénovými deskami na fasády už také setkali.

Takový dům máme i v Košířích. Jednou jsem na zemi viděl rozfoukané velké množství kuliček polystyrenu. Divil jsem se, který obyvatel takový nepořádek udělal.

Byl to strakapoud velký.

Zkuste si do googlu dát strakapoud – fasády a uvidíte, že jde o častý problém. Dospívající strakapoudi vyklovávají na domech kruhové otvory. Vítr pak polystyrén rozfouká po okolí a jeho neviditelné zlomky jsou všude. Nepovažuju takové zateplování za rozumné. Polystyren je hořlavý a potenciálně na domech nebezpečný. Brání domu „dýchat“ a v budovách je nutné častěji větrat… A škodí strakapoudům a dalším tvorům v přírodě. Protože je zateplování dotované z fondů EU, je toho polystyrénu víc, než kolik by si ho lidé objednali jinak za své peníze.

Vadí mi ale nejvíc to pokrytectví. Ať EU přestane dotovat zateplování budov a může se vykašlat na zákazy misek a lžiček. Celý svět by pak měl menší problém s plasty.