SZ: Zadržení „princezny” Huawei se rovná „vyhlášení války”!

Meng Wenžou, finanční ředitelka Huawei

– kou –
9. 12. 2018 SüddeutscheZeitung a PravníZprávy
Zadržení dcery zakladatele čínské společnosti Huawei Meng Wanžou organizované Washingtonem je považováno prakticky za „vyhlášení války”, napsal Süddeutsche Zeitung.

Huawei je klíčovým podnikem pro čínskou ekonomiku. Sama Wanžou je doma velmi populární a podle všeho by měla jednoho dne vyměnit svého otce u kormidla společnosti.

Zatímco Donald Trump a Si Tin-pching dohodli příměří v obchodní válce na okraj summitu G20, Spojené státy připravily nový útok tím, že organizovaly zadržení finanční ředitelky čínské společnosti Huawei Meng Wanžou na letišti ve Vancouveru, uvedl Süddeutsche Zeitung. Wanžou zůstává od soboty na kanadském letišti: americká strana požaduje její rychlé vydání. Důvodem zadržení je, že Spojené státy obviňují Huawei z porušování iránského embarga.

Wanžou (46) pracuje v Huawei od roku 1993: je dcerou zakladatele společnosti Žen Žengfeie, jednoho z nejvlivnějších čínských podnikatelů. Podle publikace je Huawei druhým největším výrobcem chytrých telefonů na světě po Samsungu, stejně jako klíčový podnik pro čínskou ekonomiku. Huawei se stala jednou z mála čínských společností, které dosáhly úspěchu mimo Říši středu, a to nejen na trhu smartphonů, ale také na telekomunikačním trhu.

Pro Čínu, jak zdůraznil Süddeutsche Zeitung, je zadržení Žengfeiho dcery není nic menšího než „vyhlášení války”. Takhle to minulý čtvrtek uvedl státní deník Global Times v Číně. Čínské velvyslanectví v Kanadě upozornilo na „vážné porušování lidských práv”. Kromě toho se již na internetu objevily výzvy k bojkotu produktů americké společnosti Apple, konkurence společnosti Huawei.

Čína odmítla dovážet ropu a plyn z USA!

Publikace uvádí, že zadržená Meng Wanžou je ve své vlasti velmi populární. Svého času odmítla studovat na prestižní americké univerzitě kvůli prakticky neznámému technickému ústavu ve střední Číně. V šestém roce poté, co její otec založil Huawei, začala svou vlastní kariéru ve společnosti. Zpočátku Meng odpovídala na telefonáty v recepci, ale nakonec za 25 let vstoupila na kariérní dráhu do funkce finančního ředitele a místopředsedy dozorčí rady. Meng sama říká: „Naši zaměstnanci nerostou na úkor rodinných vazeb, ale na úkor svých zásluh.” Podle všeho se jedná o tu, která by se měla jednou stát hlavou společnosti namísto svého otce.

Mezi zaměstnanci společnosti Huawei ji nazvali „princeznou” a z čínského pohledu ji Američané unesli. Urovnání americko-čínské obchodní války se tak otřásá v základech.

– – –