Tajná zpráva: Albánci svědčí o obchodu s orgány

11.12.2018 B92MESSIN
Předseda Výboru pro Kosovo prezentoval tajnou, dosud nezveřejněnou zprávu, v níž osm Albánců svědčí o obchodu s lidskými orgány v Kosovu.

Příslušní Albánci byli členy tzv. UČK/KLA (Kosovské osvobozenecké armády), řekl veřejnoprávnímu vysílání RTS Milovan Drecun, člen Národního shromáždění Srbska z řad vládnoucí SNS.

„Máme zprávu, označenou jako tajná, není pro veřejnost, informování je na uvážení novinářů. Tato zpráva pochází z října 2003. Jde o obsah návštěvy šéfa vyšetřování haagského tribunálu Patricka Lopez-Terez a jeho setkání s šéfem mise OSN v Kosovu (UNMIK),“ řekl Drecun.

„Dodal, že zpráva obsahuje svědectví osmi Albánců, všech bývalých členů UCK, kteří „znají celý příběh“.

„Tato novinka je založena na rozhovorech s osmi svědky, všechno Albánci z Kosova a Černé Hory, kteří sloužili v UCK. Čtyři svědci se přímo podíleli na přepravě 90 etnických Srbů a dalších lidí do nelegálních věznic ve střední a severní Albánii. Dodali vězně domácí klinice jižně od Burrelu. Dva svědci prohlásili, že se podíleli na přepravě částí těl a orgánů na letiště Rinas poblíž Tirany,“ řekl Drecun.

„Podle všeho co víme, byly veškeré přepravy a chirurgické procedury prováděny se znalostmi a za účasti vyšších důstojníků UCK, stejně jako lékařů z Kosova a ze zahraničí. Tato operace byla aktivně podporována lidmi z albánské tajné služby pod kontrolou tehdejšího premiéra Sali Berishi“, prohlásil Drecun na základě tajné zprávy, kterou četl.

Na otázku, zda existuje možnost, že tato zpráva souvisí s tím, co se stalo v případě známého „Žlutého domu“ pan Drecun odpověděl, že téma nezákonného obchodování s orgány je nedílnou součástí zprávy bývalého zvláštního zpravodaje Rady Evropy Dicka Martyho, na jejímž základě byla vytvořena speciální prokuratura pro trestné činy UCK.

„Tento obchod s orgány musí být předmětem zájmu specializovaného trestního stíhání a oni na tom zajisté pracují. Musí to tak být. Je to jeden z podpůrných prvků,“ řekl Drecun.

Připomněl, že Dick Marty označil nejodpovědnější osoby za zločiny nezákonného obchodu s lidskými orgány a jako jednu z nejpravděpodobnějších zločineckou skupinu Drenica (nyní kosovského prezidenta) Hashima Thaciho.

„Musíme počkat a trvat na tom, že jako stát uděláme všechno, abychom je co nejdříve obžalovali. Čas běží, v nejbližších několika měsících se rozhodne, zda vznesou obžalobu, nebo to nechají na nich. To je období, ve kterém musíme vynaložit další úsilí, abychom jim poskytli co nejvíce důkazů, aby se nám to nestalo znovu. Je tady osm svědků, nikdo nic nedělá. Jen Carla Del Ponteová (bývalá hlavní žalobkyně ICTY) publikovala po pár letech tento příběh v knize a já se ptám, proč jste nejednali, když jste měli osm svědků. Zde je důkaz, že jste je měli: proč jste neotevřeli případ a nezačali trestní stíhání,“ zeptal se Drecun.

– – –