To je vítězství: arabské země uznaly Asada

Ljubov Stěpušova 
30. 12. 2018    pravda
V Sýrii probíhají významné události, které skutečně bojové akce přesouvají do procesu politického urovnání. Arabská knížátka, která Američané označují za “špatné hochy, ale naše”, si najednou uvědomila, že se v očích “mezinárodního společenství” mohou kdykoli stát adepty na roli “řezníka” svých národů.

Poté, co Donald Trump ohlásil stažení amerického vojenského kontingentu ze Sýrie, světová média oznámila, že syrská armáda překročila řeku Eufrat a vstoupila do zóny odpovědnosti USA a kurdských domobranců, kteří byli dříve USA podporováni. Syřané v pátek oznámili, že vstoupili do Manbidže, kde je americká vojenská základna, a vyvěsili tam svou státní vlajku. Přičemž to bylo provedeno na pozvání kurdské strany.

Turecké zdroje a Pentagon tuto skutečnost popřely a poukázaly na to, že pokud vstoupili, bylo to jen na okraj města. Ale Recep Erdogan neodkladně vysílá své lidi do Moskvy.

Neméně důležité jsou i jiné informace. Spojené arabské emiráty (SAE) a Bahrajn šest let po uzavření znovu otevřely své diplomatické mise v Damašku. Ve čtvrtek poprvé od roku 2011 odlétlo osobní letadlo ze Sýrie do Tunisu. Na letišti delegaci Syřanů slavnostně uvítali místní úředníci s portréty Bašára Asada. A Saúdská Arábie prohlásila, že nemá nic proti návratu Sýrie do Ligy arabských států (LAS). Rijád informoval všechny arabské země o svém postoji, oznámil arabský televizní kanál Al-Mayadeen s odkazem na diplomatické zdroje.

Ve čtvrtek Anwar Mohammed Qarqash, ministr zahraničních věcí Spojených arabských emirátů oznámil, že bude možné obnovit členství Sýrie v Lize arabských států, pokud budou souhlasit všechny členské státy. To všechno jsou velká politická vítězství Asada a Sýrie, která končí jejich izolaci v arabském světě. Je pozoruhodné, jak se svět mění, když USA přestávají být “světovým četníkem”.

Zdá se, že všechna arabská knížátka, která Američané označují za “špatné hochy, ale naše”, si najednou uvědomila, že se v očích “mezinárodního společenství” mohou kdykoli stát adepty na roli “řezníka” svých národů. O tom svědčí i podpora v LAS sudánského prezidenta Umar al-Bašíra, který je na Západě ponižován a který nedávno navštívil Damašek. Připomeňme si, že právě monarchie Perského zálivu sponzorovaly teroristy DAEŠ, takže jejich uznání legitimity Asada znamená odmítnutí sponzorování teroristů.

Jak řekl Pravdě.Ru Vladimír Fitin, ředitel Centra pro Blízký a Střední východ Ruského institutu strategických studií, “po rozhodnutí amerického prezidenta o stažení vojáků ze Sýrie se nejdůležitější otázkou stává, kdo zaplní toto vakuum”.

Turci podle experta “už dlouho mluví o nutnosti vytvořit bezpečnostní koridor po celé délce turecko-syrské hranice a především za Eufratem, tedy na severovýchodě země. Kurdové by chtěli získat alespoň symbolickou autonomii. A syrská vláda potvrdit územní celistvost své země v předválečných hranicích”.

Tyto problémy nelze vyřešit bez účasti Ruska, řekl Vladimír Fitin. Podle názoru experta je “zřejmá nezvratná tendence k návratu uznání legitimity syrského vedení”. Arabské státy to už pochopily, ostatní jsou na cestě k tomu. “Je třeba očekávat obnovu Sýrie v LAS a v tomto procesu autorita Ruska, podporujícího legitimní vládu země, sehrála, ne-li hlavní, pak velmi důležitou úlohu”, poznamenal politolog.

“Mír se těžko rychle obnoví, protože tam je ještě ozbrojený odpor, ale budování mírové architektury v Sýrii, přirozeně, získá novou dynamiku”, uvedl Vladimír Fitin.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová