Guardian: „Lehké” hlavice USA vedou svět k vážným konfliktům!

Odpálení rakety Trident z ponořené ponorky

-kou-
31. 1. 2019  TheGuardian a  PrvníZprávy
Spojené státy začaly vyrábět „lehké” jaderné hlavice, které by podle názoru administrativy Donalda Trumpa měly sloužit jako další odstrašující faktor pro jiné jaderné mocnosti, včetně Ruska, napsal The Guardian.

Přičemž jsou ale mnozí odborníci přesvědčeni, že vytvoření jaderných zbraní malého výkonu nesníží, ale zvýší pravděpodobnost jaderného konfliktu a může zostřit závod ve zbrojení.

V americkém státě Texas byla zahájena pro balistické střely Trident výroba nových nízkoenergetických jaderných hlavic nazývaných W76-2, uvedl britský The Guardian s odkazem na americkou Národní administraci jaderného zabezpečení. Podle ministerstva již první hlavice opustily montážní linku a „první dávka”, jejíž objemy ještě nejsou specifikovány, bude vyrobena před koncem září letošního roku.

Podle Guardianu je nová hlavice modifikovanou verzí bojové hlavice W76, která byla již použita na raketách Trident. Stephen Young, hlavní představitel Unie znepokojených vědců ve Washingtonu , řekl v rozhovoru s novinami, že snížená mocnost hlavice byla s největší pravděpodobností dosažena eliminací jedné z dvoustupňových etap W76. „Pokud můžeme posoudit, jediná věc, která je nezbytná, je nahradit druhou složku, která je nyní k dispozici za maketu, jak se to děje při každém testování rakety,” vysvětlil Young a poznamenal, že v nové hlavici bylo také „upraveno“ tritium. V důsledku by měla být síla výbuchu hlavice v ekvivalentu TNT snížena ze 100 přibližně na 5 kilotun, což se rovná třetině síly jaderné bomby, kterou Američané shodili na japonskou Hirošimu, uvedl materiál.

Výroba malých hlavic byla zahájena poté, co vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa přezkoumala složení a množství jaderných zbraní, napsal The Guardian. Jak zdůraznil redaktor novin, administrativní úředníci v minulosti uvedli, že přijetí nízkoenergetických jaderných zbraní sníží pravděpodobnost jaderné války, protože USA poskytnou „pružnější odstrašující prostředek”, který odradí každého nepřítele – a zejména Rusko, kteří jsou přesvědčeni, že Spojené státy se neodváží použít svůj vlastní impozantní arzenál v reakci na jaderný útok s omezenou silou, jelikož všechny střely mají kapacitu stovek kilotun a jsou příliš velké na to, aby je mohly použít”.

Nicméně, mnoho kritiků říká, že je to optimistický scénář, ve kterém se předpokládá, že na straně Spojených států nedojde k nesprávnému výpočtu, pokračoval autor. „Existuje mnoho dalších scénářů, zvláště když země ovládá prezident, který je pyšný na svou nepředvídatelnost a již tuto otázku doslovně položil: „Proč nemůžeme používat jaderné zbraně?” poukázal Young v rozhovoru s Guardianem

Navíc pracovnice fondu One Future Melissa Hanhamová poznamenala, že nepřítel nebude mít možnost zjistit, který Trident letí jeho směrem – „lehký” nebo standardní. „Jaderné síly světa, ahoj! Doufáme, že pochopíte, že se jedná o “jen malou jadernou zbraň” a nereagujete na to, abychom neodpálili celý náš arzenál, ” ironicky poznamenal expertka na Twitteru. „Nezapomeňte: Spojené státy vás bombardují jen lehce”. Podle ředitele Informačního projektu o jaderných zbraních Federace amerických vědců Hanse Christensena by nová hlavice mohla vyvolat závod s „lehkými” zbraněmi s Ruskem.