Komisařka Jourová: Do předvolebního boje s ještě tvrdší cenzurou! Terčem je i Protiproud. Svazáci z Facebooku chystají želízka. Očekávaná porážka v Bruselu je žene do otáček. Jsou mrtví, a ještě o tom nevědí

Ivan Poledník
28. 1. 2019 ProtiProud
Ivan Poledník pozoruje, jak na sociálních sítích létá jeden “banán” za druhým, a současně si všiml, co proti našim zájmům kuje slovutná Babišova eurokomisařka před klíčovými volbami do Evropského parlamentu.



Cenzura na sociálních sítích je stále na vzestupu. Kdo se někdy v poslední době jakkoli kriticky vyjádřil na adresu pilířů NWO (imigrace, gender, homosexualismus apod.) a má více přátel či odběratelů, tudíž jeho příspěvek má potenciálně širší dosah, ví moc dobře, o čem je řeč. Příspěvek je vždy označen za „nenávistný“ či že se neshoduje s pravidly Facebooku – a nejen, že je smazán, sám přispěvatel je následně zablokován. Nejprve na 4 dny, potom tresty rostou.

To i v případech, že se inkriminovaný příspěvek tématu jen dotkne, případně jej rozebírá s odstupem, bez jakýchkoli náznaků oné údajné nenávisti. Trest přichází i ve chvíli, kdy dotyčný nejedná za sebe, nýbrž je administrátorem stránek jiného subjektu. Nevyhýbá se to ani respektovaným veřejně známým osobnostem. 

Grafika ProtiProud

Řada uživatelů to řeší tak, že si založí více identit (ty jsou mnohdy posléze zablokovány také), případně zcela opustí Facebook a přejdou na alternativní sociální síť, jakou je například ruská Vkontakte. To však za cenu ztráty celé řady vazeb a vůbec dosahu své komunikace. Tedy velmi účinné omezení vlivu, neboť řada čtenářů je na Facebook zvyklá, stále ještě plně nechápe, že s někdejší názorovou pluralitou na této síti je amen, a přijímá ve výsledku pouze proprané informace, aby „moc nepřemýšlela“.

Právě tak je samozřejmě již delší dobu na mušce i Protiproud. Stalo se tak mnohokrát v minulosti. Nejnověji dostal jeden z administrátorů „banán“ (IT hantýrka; „ban“ = vyhoštění, zákaz) na měsíc (!) za publikování článku o globálním útoku na muže. 

Jourová to má pod kontrolou

Facebook nelení a přitvrzuje. Blíží se totiž evropské volby. Proto vše probíhá v koordinaci s Evropskou komisí, jmenovitě s – kým jiným, než – eurokomisařkou pro „spravedlnost“ Věrou Jourovou. S ní se před několika dny setkal viceprezident společnosti Facebook pro globální záležitosti Nick Clegg, načež si vzájemně pochválili nové cenzorní nástroje a metody pro „boj proti politickým on-line zásahům do volebních procesů v Evropě.“

„Tyto metody budou k dispozici koncem března a pomohou zvýšit transparentnost politické reklamy na Facebooku,“ uvedl Clegg. Je bývalým místopředsedou britské vlády a v letech 1999 – 2004 byl i poslancem Evropského parlamentu. Pro společnost Facebook pracuje od října 2018. Podle jeho slov nová pravidla pro politickou reklamu související s eurovolbami 23. – 26. května 2019 budou vyžadovat širokou škálu opatření. Politická reklama bude muset být schválena a s jasným označením, kdo je její plátcem a kdo nese zodpovědnost.

Clegg zdůraznil, že nové nástroje budou pokrývat i tzv. „vydavatelské“ reklamy, které neposkytují explicitně podporu žádnému kandidátovi nebo politické straně, ale které se zaměřují na silně politizovaná témata, jako je migrace. Tyto reklamy budou uloženy na serverech sítě Facebook po dobu sedmi let, spolu s podrobnostmi o jejich dosahu a údajích o kupci politické reklamy.

Teď je důvod

Nová opatření přicházejí oficiálně poté, co Facebook v roce 2018 zažil sérii skandálů spojených s ochranou údajů a soukromí svých klientů, ale především po fámách, že nejpoužívanější sociální síť byla zmanipulována „zahraničními zájmy“ na konkrétní politické účely.

Evropská komise se koncem května 2016 spolu se společnostmi Facebook, Twitter, Google a Microsoft dohodla na přijetí takzvaného Kodexu chování, který obsahuje sérii závazků v boji proti šíření nezákonných nenávistných projevů na internetu v Evropě. Objektivitu tohoto kodexu pociťujeme způsobem popsaným výše. Netřeba zdůrazňovat, že „nenávistníci“ z opačné strany barikády (liberálové, devianti, krajně levicoví aktivisté) jsou naopak na výsluní přízně.

Exekutiva EU v poslední době podobným způsobem tlačí i na další velké on-line platformy a provozovatele sociálních sítí, aby účinněji bojovaly proti „šíření dezinformací a falešných zpráv“, které mají „přímý vliv na volební procesy v členských zemích EU“.

Takže jsme doma. Evropská komise spolu s provozovatelem globální sociální sítě s nejvyšším nasazením pracuje na ovlivnění voleb do Europarlamentu, které mohou na základě současný tektonických posunů na politické scéně a mezi občany evropských zemí významně otřást s dosavadním politickým kurzem Evropské unie a změnit směr vývoje v Evropě.

Ve své mocenské nadutosti jsou naštěstí tak hloupí, že opravdu věří, že lze čas zastavit cenzurou. Pořád ještě nepochopili, že ten jejich už vypršel.


Související: