Nejúspěšnější investor v českých dějinách

Stanislav A. Hošek
23. 1. 2019
V současném světě, v němž se vše poměřuje přes peníze, prozatím pořád ještě dolar. V systému, v němž se každá činnost od vzdělání po sportování vnímá coby investice do budoucna není divu, že mne napadlo následující. Když brzy po politickém převratu na Ukrajině se mocní USA uřekli, že do něj „investovali“ pět miliard dolarů, zapřemýšlel jsem, kolik asi investoval Západ do porážky „socialistického tábora“, a zda se mu ta investice vůbec vrátila. 


Samozřejmě že není v silách jedince na tuto otázku odpovědět a nikdy v budoucnu na ni hodnověrně neodpoví ani celé týmy fundovaných ekonomů, či sebelepších účetních a auditorů vybavených i výpočetní supertechnikou. .

Asi není pro čtenáře překvapením, že jsem si v této oblasti pro ilustraci našel jiný konkrétní případ. Vím, že jistý občan „Kcharl S“ po mnohá léta finančně podporoval prominentní disidenty Havlova okruhu. Vím, že se taková podpora nikde nikdy v oficiálním účetnictví žádného podnikatele konkrétně nevykazuje a tak jsem si poněkud zaspekuloval.

Odhaduji, že jmenovaný sponzor partičky Západem adorovaných odpůrců reálného socialismu u nás, za všechna ta léta nevěnoval svým příživníkům víc jak několik stovek tisíc dolarů. Nevěřím, že to bylo celý milion. Po listopadové změně mocipanstva v našem státě jmenovaný donátor postupně v restitucích získal majetek tak obrovský, že později se nechal slyšet, že jeho velikost ani nezná. Můj skromný odhad je, že jde o majetek v hodnotě minimálně miliardy dolarů.

Tisícinásobná návratnost vložených prostředků. Kam se hrabou všichni ti Rothschildové i s Rockefellery dohromady, nadtož jejich sluha Soros. To občan K. S. i přes svůj občas poněkud dementní výraz v obličeji, je v současném pojetí lidského bytí nejúspěšnějším investorem všech dob. V dějinách českých tedy docela určitě.