Politik SPD americkému vyslanci: Německo není protektorátem USA!

Bernd Westphal, SPD
-rp-

17. 1. 2019 FocusPrvníZprávy

Za sankční hrozby německým společnostem za účast na plynovodu Nord Stream-2 je americký velvyslanec Richard Grenell stále kritizován, píše se v článku německého portálu Focus.
Grenell zašel příliš daleko, řekl politik SPD pro energetiku Bernd Westphal.

„Vyslanec Grenell není guvernérem v Německu, ale pouze vyslanec jeho vlády. Podobně, Německo není protektorátem Spojených států a neposlouchá povely nepředvídatelného prezidenta,“ uvedl Bernd Westphal.

Americký velvyslanec Richard Grenell před tím pohrozil sankcemi německým firmám, podílejících se na plynovodu Nord Stream-2 ,

„Společnosti pracující v ruském energetickém sektoru riskují možné sankce,” uvedl Grenell v “Rheinische Post“.

V dopise, který byl tento víkend zveřejněn, vyhrožoval americký velvyslanec společnostem, zapojených do stavby plynovodu, “významným rizikům sankcí”.

Stavba 1200 km dlouhé trasy přes Baltské moře již začala a to včetně Německa.

US sankce proti Nord Stream-2 hrubě porušují evropskou svrchovanost

„Je to úplně nepřijatelná hrozba,“ pokračoval Bernd Westphal.

Steffen Kotré, politik AfD kritizoval “zásahy” amerického velvyslance v Německu.

„Neustálé snahy ze strany Američanů torpédovat bilaterální ekonomické projekty pro energetickou bezpečnost Evropy a Německa pokračují hrozbou sankcí,“ kritizoval Steffen Kotré .

Rakouská ropná a plynárenská skupina ÖMV, zapojená do výstavby plynovodu, reagovala také rozhořčeně na hrozbu velvyslance Grenella.

„Dopis je zcela nepřijatelnou hrozbou pro německé společnosti,” řekl generální ředitel společnosti ÖMV Rainer Seele pro “Handelsblatt”.

„Evropa by neměla dovolit Spojeným státům, aby jí ve věcech energetické politiky určovaly co má dělat,“ pokračoval Rainer Seele.

„Evropa potřebuje dodatečnou kapacitu prostřednictvím nového plynovodu v Baltském moři více než kdy jindy. Pokles produkce plynu je rychlejší, než očekával průmysl, dodal Seele.

– – –