Takže kupujme Huawei…

Jiří Vyvadil
12.1. 2019   Rukojmí
Před 30 lety padla železná opona a evropské země bývalého sovětského bloku radostně převzaly filosofii liberálního západního života včetně jeho uskupení typu NATO a později i EU. Lidé prostě chtěli na Západ, protože byli přesvědčení, že je tam vyšší životní úroveň a před třiceti lety i docela přirozený a sympatický způsob života. Když jsme navíc v té době viděli totálně rozvrácené Rusko s prázdnými pulty v obchodech a Jelcina, který nechal rozestřílet ruský parlament, koho z nás by to tehdy na Východ lákalo.
Je pravdou, že mně ne hned, ale časem stále vrtalo v hlavě, že ač neekonom jsem čistě empiricky už někdy od roku 1983 sledoval hospodářský růst v Číně a ten se stále pohyboval kolem 10% a když bylo jo zle kleslo to pod 7%. A dodnes nechápu, že když naše ekonomika je na 2,9, pak Kovanda pláče, že se přehřívá, ale když je čínská na 6,6%, pak pohrdavě konstatuje, že je to velice slabé.

No rád bych si přál, abychom měli tu slabou umírající čínskou ekonomiku se 7% růstu HDP ročně.

A dál. Už do NATO jsem vstupoval s velkými rozpaky, a kdyby se hlasování konalo 14 dnů později, kdy NATO začalo humanitárně bombardovat Srbsko, nikdo by mě k souhlasu nedonutil.

Máme 30 let od přijetí liberálního zázraku Západu jako našeho vzoru za sebou, Nato má na kontě milióny mrtvých, vznik Islámského státu a milióny běženců,

A vrcholná země Západu USA zažívá delirium.

Měl –li bych posuzovat, která země je stabilnější a perspektivnější z hlediska zájmů svých občanů, zda USA či Čína, pak je to nepochybně Čína. USA se dnes potácí trvale na hraně občanského konfliktu a možná i občanské války. Polovina Američanů do krve nenávidí druhou polovinu a svými nenávistmi už Amerika představuje jednu obrovskou psychiatrickou léčebnu. Nechtěl bych tam žít.

Vidíme ovšem další západní země v agónii. To čím nás dnes a denně otravuje Británie v souvislosti se svým Brexitem přece není normální. Francie díky svému megalomanskému prezidentovi chce poroučet Evropě, ale už deset let se prakticky ekonomicky nehýbá z místa, a hnutí žlutých vest jej možná i svrhne. Třeba i zítra, kdy chce proti nim drasticky zakročit s nasazením 80 000 policistů.

A tak bych mohl pokračovat.

Naši idioti z ODS, pravicových pidistran, stále opakují. Jen ne na Východ. Ale proboha, zůstaňme zde, a zachovávejme si svůj rozum. Západ nic nosného nabídnout neumí.

V roce 2030 se sedm zemí ze současného rozvojového světa zařadí mezi deset největších ekonomik podle nominálního hrubého domácího produktu (HDP) založeného na paritě kupní síly. Čína by se měla stát světovou jedničkou již příští rok, a do roku 2030 se na druhé místo dostane Indie. Nyní první Spojené státy tak budou až třetí. Británie, Francie, Itálie či Kanada z první desítky vypadnou.

Takže podle agentury Bloomberg, která jistě Východu nefandí, to v roce 2030 kromě Číny na prvním a Indii na druhém místě budou na čtvrtém až 10 místě Čína by měla pozici jedničky zaujmout už do roku 2020 a mezi pět největších ekonomik světa se má dostat rovněž Indonésie a Turecko. V první desítce bude ještě Brazílie, Egypt, Rusko, Japonsko a Německo Indonésie a Turecko.

Takže rozhodně bychom se měli zaměřit směrem, kudy půjde vývoj a nepochybně je správná úvaha Miloše Zemana spolupracovat s Čínou.

A když už jsme u těch mobilů. Proč naše tajné služby zjevně napojené zejména na ty americké tak varují před systémem Huawei?

Nebude to také tím, že prostě Američané nejsou s to čínské systémy tak využívat k odposlechům, jak se dělo v minulosti například i německé kancléřky Merkelové, která od té doby zjevně byla lehce Američany vydíratelná ?

Takže přátelé. Mám asi 3 roky mobil Huawei a až ho ztratím, což se v případě mé záliby ztrácet platební karty či mobily může stát zítra, koupím si samozřejmě znovu stejnou značku.

Jestli mě odposlouchávají Číňané, je mi to jedno. Ale když by mě odposlouchávali coby agenta Ruska Američané, kteří už jsou svou rusofóbií nemocní, pak vím, že v této zemi se najde tolik ochotných proamerických českých orgánů, že to bezpečné není.

Takže kupujme mobily Huawei.