“Čeští elfové”, tedy naši národní trpaslíci: Udavači se státní vlajkou pod sochou Masaryka a s podporou Britských listů

Ivan David
16. 2. 2019
Britské listy nás informují o nové vlně Bretschneiderů ZDE: Čeští elfové – tisková zpráva 15.2.2019:
Rozsáhlá analýza Českých elfů odhalila 22 center, které produkují 60% proruské propagandy v českém kyberprostoru. Dále šetření řetězových mailů ukázalo čtyři časové vlny v daném čtvrtletí a jejich návaznost na domácí či  zahraničně-politické události.” Komentáře na jejich facebookové stránce ZDE však vyjadřují v drtivé většině názor příznivců svobody slova:

Lucie Groene “Dokázali jste, že jiný názor nedokážete respektovat. Zatímco my tady fungujeme pod vlastními jmény, ty se hrdino schováváš za anonymní název. Nedokážeš ani pochopit, že když ti deset lidí řekne, že se chováš jako bolševický udavač, že to není koordinovaná akce ideologického nepřítele, ale že tě prostě velká skupina lidí považuje za debila.”

“Skrytá otevřenost”
 Autor Britských listů Bohumil Kartous nám v rozhovoru s šéfredaktorem Janem Čulíkem vysvětluje, že “Čeští elfové” bojují “otevřeně skrytě”, jak řekl doslova, on je mluvčí, ostatní skrývají svoji identitu, protože by se stali “terčem”. Že se snaží dělat terče z jiných jim vůbec nevadí. Jsou to tedy hrdinní zákeřníci.
To co zdůrazňuje jejich facebooková stránka je prý jejich vlastenectví: Jsme patrioti, máme rádi zemi, kde žijeme a principy, na kterých stojí. Není nám lhostejné stále hlubší rozdělení společnosti. Nehodláme přihlížet plíživému ale tím nebezpečnějšímu rozmlžování základních hodnot vyplývajících z Ústavy ČR.” Nejeden komentář pod jejich úvodním slovem to vidí jinak, např.: Robert Plzák Tento stát nezaložili udavači a ani se o něj nijak nezasloužili. Sloužili vždy jen jeho nepřátelům. Jste první Elfové, kteří slouží Mordoru.” 
Na závěr neuvěřitelného textu (přesvědčte se sami!) uvádějí své krédo: “Věříme v sebevědomou a svobodnou Českou republiku, která je součástí Evropské unie a NATO. Mají-li být aktivní ostatní, musí alespoň někteří nejdříve vystoupit z řady a přestat být ve vleku nenápadného příklonu ke špatnosti. Věříme, že má smysl bránit náš stát. A děláme to.” Jistě i v Protektorátu Čechy a Morava bylo mnoho podobných vlastenců věrných říši. 

Marta Krejčová to vidí podobně: “Čeští elfové – synonymum pro udavače. Umím si představit, komu udávali jejich rodiče a komu prarodiče.”

Jedno tvrzení je však neuvěřitelně drzé:Jsme muži a ženy jako vy.”
Další komentář to vidí jinak:

Vlastimil Budík Konečně se mají všíchni čeští práskači, fízlové od povahy, rodilí přisírači, zakomplexovaní lůzři a sexuální frustráti kde organizovat, aby se pomstili těm normálním!”

O lidech, kteří na rozdíl od těchto ubožáků pod svým jménem  publikují své názory, tvrdí:
Říkejme jim třeba trollové. Jsou zákeřní, šikovní, motivovaní, někdy i nebezpeční.”
Ptal jsem se nedávno Václava Dvořáka: “Všiml sis, že máme úplně stejný boty?” 
Hbitě mi odpověděl: “A ty si nepamatuješ, jak jsme je v Moskvě fasovali?”

Čeští elfové, říkejme jim třeba “čeští trpaslíci”, se ovšem neomezují jen na “analýzy”, chlubí se: 
“Infiltrujeme nepřátelské sítě. S různými identitami působíme uvnitř dezinformačních komunit na sociálních sítích i v komunitách produkujících řetězové maily. Není to těžké, s radostí přibírají každého, o kom si myslí, že je radikální, chce rychlá řešení, obdivuje autoritářství a zkráceně je proti našim základním hodnotám…. Nepřátelské sítě nejen sledujeme, ale i aktivně podrýváme. Používáme vlastní informační obsah a máme k dispozici i moderní metody působení v  kybernetickém prostoru. Trollové si už nemůžou být jisti, kdo z jejich členů a sympatizantů je skutečně „jejich“. Stejným způsobem už s trolly bojují naši kolegové v Pobaltí a stejně jako oni si říkáme Elfové.”

Co tito hrdinové odhalili?
Britské listy píší: 
“Komunita Českých elfů provedla rozsáhlou analýzu aktivit on-line médií a  řetězových mailů v České republice za poslední čtvrtletí roku 2018. Za použití pokročilého software, který umožňuje automatizovanou jazykovou i  významovou analýzu textu, bylo prozkoumáno řádově tisíce zdrojů českojazyčného informačního obsahu, jako jsou např. zpravodajské portály, zájmové weby, blogy, komentáře, apod., a to v celé tématické šíři, od politiky a obrany po zábavu, kulturu a sport.

Cílem analýzy bylo mapovat zdroje a časovou stopu šíření těchto čtyř nejtypičtějších narativů proruské propagandy:

1) Proti NATO: tendenční obsah zaměřený proti Severoatlantické alianci, vykreslování NATO jako světového agresora, který chce zničit Ruskou federaci.

2) Proti EU: obsah podporující protievropské nálady, líčící ztrátu suverenity ČR v rámci EU, vnucování migrantů, diktát Německa, nesmyslná bruselská byrokracie, EU jako úpadková organizace podporující homosexualismus a zvrácenosti, apod.

3) Proti USA: líčení našeho spojence a garanta evropské bezpečnosti jako imperialistickou mocnost, nepřátelskou nejen Rusku, ale i skutečným zájmům ČR.

4) Proruský: podporuje vidění světa optikou současného ruského vedení – Rusko jako oběť, které nezbývá než se bránit, Rusko jako poslední bašta ochrany křesťanských a  konzervativních hodnot a protipól dekadence Západu, glorifikace Vladimira Putina jako osvíceného a silného vůdce, apod.

Výsledkem pokročilé jazykové a obsahové analýzy několika tisíc informačních zdrojů českého internetu je skupina 22 webů, které se podílí na šíření těchto čtyřech narativů plnými 60%. Jsou to tyto portály:

01. novarepublika.cz
02. almanach.cz
03. parlamentnilisty.cz
04. czechfreepress.cz
05. svobodnenoviny.eu
06. ceskoaktualne.cz
07. vlasteneckenoviny.cz
08. sputniknews.com
09. aeronet.cz
10. outsidermedia.cz
11. zvedavec.org
12. ac24.cz
13. bezpolitickekorektnosti.cz
14. nwoo.org
15. eurozpravy.cz

16. e-republika.cz
17. ragauian.cz
18. lajkit.cz
19. casopis-sifra.cz
20. megazine.cz
21. prvnizpravy.cz
22. protiproud.cz

Zdá se, že nás normálních je mnohem víc než těch “otevřeně skrytých” ubožáků. Jistě by bylo zvláštní, kdyby udavačů bylo víc než udávaných, kdyby kolaborantů bylo víc než “smějících se bestií”.