Co nám dnes schází

Jiří Jírovec
16. 2. 2019
Bývala to taková tabulka. Pod nápisem “Co nám dnes schází” byl seznam poživatin a drobných potřeb. U každé položky byla překlapovací pacička,  která směrovala hospodyni k obchodu. Po bálu, který uspořádal president Zeman, vyjevila jakási Františka, co dámám a pánům chybělo k dokonalosti. Kdyby bývali měli tabulku, na níž by  místo soli, mouky, chleba a koření byla slova smoking, frak, a motýlek,  mohli se vyhnout jejímu posměchu.


Etiketa, vy kluci pitomí, musí být. Tak po švejkovsku vyzněla obava  Františky, hrozící se, že by u každého stolu seděl host bez etikety.

Zemanův tmavý oblek byl prý příliš lesklý a vázanka modrá, střevíce málo společenské, Babišovi se krčily kalhoty, dámy měly nevkusné přehozy na  cestu od auta ke vchodu, boty na tanec v igelitových taškách a kdoví jaký  neznačkový sajrajt měly v kabelkách, kdyby se do nich dalo nahlédnout.

Hrad bez etikety, toť zhoubný příklad pro poddané. Tak se stane, že jen  málokdo chodí na procházku se špacírkou, jí na alpace, má psa s rodokmenem  a pije podřadné krabicové víno. To pak mnohý zanedbanec zapomene, že míval domov a jde si ulevit pod most.

Společenský vzestup nastal za presidenta Havla. Po počátečním úletu  zmizely z hradních chodeb koloběžky a vodku nahradil kvalitní alkohol.

Žaket, frak nebo smoking, stejně jako nelesklý tmavý oblek, motýlek a  kravata ztrácejí na významu úměrně vzdálenosti od Hradu, František a Špačků.

Pro důchodce je upozornění na chybějící chleba, máslo, mléko, salám a sýr  zbytečné. Když potraviny schází, hodí cosi přes sebe, vezme igelitovou  tašku a jde za akcí do nejbližšího obchodu.