Návrh Mezinárodního měnového fondu jak zrušit lidem úspory

Václav Klaus st. (citace, ParlamentníListy, kráceno)
16. 2. 2019

…Mezinárodní měnový fond nabízí další dáreček, který je aktivistickým projektem par excellence. Dva pracovníci MMF, Ind Ruchir Agarwal a Dánka Signe Krogstrupová, přišli s radikálním návrhem, jak udělat měnovou politiku centrálních bank “efektivní”.

V podstatě za každou cenu chtějí vytvořit prostor pro aktivistické „manévrování“ měnovými veličinami. Chtěli by prý zrušit existenci hotových peněz, protože pokud by byly všechny peníze na bankovních účtech, s úrokovými sazbami by se dalo leccos dělat – jít i výrazně do minusu. Existuje-li však hotovost, vysoce záporné úrokové sazby by vedly k přesunu veškerých peněz z bankovních účtů do formy hotovosti.

A to si aktivističtí centrální bankéři nepřejí. To by jejich roli v ekonomice výrazně snížilo. Jsou si však vědomi toho, že se jim zcela zrušit hotové peníze rychle nepodaří.

Namísto toho tak přicházejí s návrhem rozdělit v jednotlivých zemích měnovou bázi na dvě separátní domácí měny – na hotovost a na elektronické peníze. Záměrem této myšlenky je získat vedle úrokové míry další nástroj centrálních bank, kterým by byla tzv. konverzní míra mezi těmito dvěma typy peněz. Centrální banky by v takovém případě mohly manipulovat nejen s úrokovými sazbami, ale i s onou konverzní (přepočítávací) mírou. Kdyby měla hodnotu 0,9, znamenalo by to, že by majitel úsporného vkladu v bance za svých 100 korun na účtu dostal jen 90 korun v hotovosti.