Iščenko oznámil, proč orgány zahájily trestní řízení proti Medvedčukovi

11. 2. 2019    ukraina
Generální prokuratura Ukrajiny zahájila trestní řízení proti předsedovi politické rady Opoziční platformy Viktoru Medvedčukovi, protože začal činit prohlášení, která by mohla skutečně zaujmout voliče jihovýchodu. Konstatoval to politolog Rostislav Iščenko v rozhovoru s Ukraina.ru. Dříve Medvedčuk uvedl, že je nutno vytvořit na Donbasu autonomní region se svým vlastním parlamentem. Podle experta je jihovýchod fakticky vyloučen z volební kampaně, protože žádná politická síla neodráží jeho zájmy.


Prezident Ukrajiny Petr Porošenko a bývalá premiérka Julia Tymošenková nebojují o hlasy jeho obyvatel, ale o kontrolu volebních okrsků, pokračoval politolog. A taková prohlášení jsou schopna rozbít toto naplánované schéma.

“Rating lídra Opoziční platformy Jurije Bojka může vyrůst dvakrát až třikrát, což je již kolem prvního místa. Rozhodně projde do druhého kola a v tom případě Tymošenková vyhraje ve druhém kole už bez Porošenka”, vysvětlil Iščenko.

Expert dodal, že pokud Bojka nepustí do druhého kola, mohli by s Tymošenkovou způsobit významný mezinárodní skandál a dosáhnout přepočtu hlasů za přítomnosti zástupců všech kandidátů a mezinárodních pozorovatelů.

Dříve úřad generálního prokurátora zahájil trestní řízení proti Medvedčukovi na základě paragrafů o “vlastizradě” a “pokusu o narušení územní celistvosti a nedotknutelnosti Ukrajiny”.

Podle šetření je prohlášení politika na sjezdu strany o nutnosti vytvoření autonomního regionu Donbas s vlastním parlamentem a vládou v rozporu s článkem 1 ústavy, který říká, že Ukrajina je unitární stát.

Medvedčuk posuzuje trestní řízení, zahájené proti němu, jako politickou represi, a když komentoval oznámení o připravovaném atentátu, řekl, že v průběhu několika let dostával hrozby o fyzické odplatě.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová