Jak se mládež učí organizovat majdany

15. 2. 2019     pravda
V Jerevanu se konal mezinárodní seminář mladých opozičních aktivistů z Ruska CampCamp. Zúčastnilo se ho asi 150 osob ze zemí SNS, kteří se učili bojovat se státní mocí. Podle informací televizního kanálu Russia Today hradili příjezd účastníků do hlavního města Arménie Jerevanu organizátoři semináře – pracovníci Pražského centra občanské společnosti (Prague Civil Society Centre). Stojí za zmínku, že struktura je přímo financována z USA podle amerického zákona ze dne 2. srpna 2017, H. R. 3 364 “O boji proti odpůrcům Ameriky prostřednictvím sankcí” (CAATSA).


Připomeňme si, že zákon přímo předepisuje financování “odporu proti ruskému vlivu” ve výši 250 000 dolarů ročně. Seminář zcela zapadá do struktury boje proti tomuto problému a dává účastníkům potřebné znalosti o tom, jak udělat revoluci ve své vlastní zemi.

Vedoucím semináře byl petrohradský aktivista Nikolaj Artemenko, který předtím vedl štáb Xenie Sobčakové při volbách prezidenta Ruska v roce 2016. Je také známý spoluprací s bývalým šéfem Jukosu Michailem Chodorkovským a je vůdcem mládežnického hnutí Čas, které je financováno právě tímto oligarchou v nemilosti.

Podle vyjádření Artemenka “musí být boj s vládou moderní”. Seminář proběhl aktivně, přednášející učili mladé opozičníky, jak používat “v boji proti režimu” “mediální vhozy” a manipulaci. Zvláště aktivní v tomto ohledu byli účastníci z Kirgizie v čele se zakladatelem opozičního portálu Kloop.kg Bekturem Iskenderem.

Iskender ve svém rozhovoru s RT netajil tím, od koho on a jeho kolegové dostávají peníze, a dodal, že mu vyhovují “vztahy rovného s rovným. Nechovají se jako šéfové”.

Jako příklad přednášející navrhli variantu dezinformace o tom, že úřady se chystají kácet stromy. Znamená to, že z pohledu aktivistů je třeba lidi “vyděsit, že jsou něčeho zbavováni, a teprve potom začnou klást vládě otázky”.

Hlavní důraz byl kladen na aktivitu v sociálních sítích, protože konkurovat s reálnými médii se opozici nepodaří. Účastníkům bylo navrhováno, aby vyprovokovali publikum k diskusi, a tím vyvolali reakci a přeposílání. “Stádo reaguje”, zní v diskusích kurzů v sociálních sítích.

Kurátoři také provedli několik školení na prosazování protestních nálad v masách. V daném fragmentu rozhovoru zní tato slova: “Hromadíte nevoli zvířátek, dokud nedojde na impeachment. Tento případ se skvěle hodí pro Bělorusko. A na Ukrajině tento scénář zafungoval!”

Jako příklad organizace, která získala zkušenosti v boji proti státní moci, byla zmiňována nevládní organizace International Crisis Group, jejímž výkonným ředitelem je George Soros, a také Amnesty International.

V roli čestného hosta na fóru působil pracovník OBSE Nicholas Detsch, který se seznamoval na semináři s novými lidmi. Mimochodem, Detsch pracuje v Americko-ruské nadaci pro ekonomický a právní rozvoj (USRF) (práce organizace je v Ruské federaci považována za nežádoucí). Detsch byl také jedním z prvních pozorovatelů, vyslaných USRF na Ukrajinu v roce 2014.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová