Washingtonská orwellovština

Paul Craig Roberts
24. 2. 2019     paulcraigroberts
Daniel Ortega byl zvolen prezidentem Nicaraguy už dvakrát a zastává tuto funkci už od roku 1979. Neokonzervativní válečný zločinec John Bolton, kterého Trump pověřil praktickým vedením zahraniční politiky USA, prohlásil, že Washington se chystá prezidenta Nicaraguy svrhnout a nahradit jej americkou loutkou. A pak, řekl Bolton, bude lid Nicaraguy svobodný.


Čímž Bolton samozřejmě mínil, že v momentu, kdy se Nicaragua ocitne znovu pod americkým palcem, stane se svobodnou pro veškeré americké kořistnické zájmy. Ve washingtonské verzi orwellovského jazyka je svobodou míněno vazalství a demokracie se stává svým přímým protikladem. To je vedením, které bylo zemi vnuceno cizí mocností. ZDE

Ve stejném čase se váleční zločinci Bolton a E.Abrams pokoušejí propašovat americké zbraně osobě, kterou Trump jmenoval novým venezuelským prezidentem. A to s tím cílem, aby v zemi byla svržena demokracie a vlády se zde chopila americká loutka. Která následně předá venezuelské ropné bohatství (největší na celém světě), do rukou amerických ropných společností.

Američtí občané by měli být hrdi na to, jak jejich stát pečuje o svobodu a demokracii. Vždyť kdyby Washingtonu nebylo, lidé by se dnes už jen dohadovali, co to ta svoboda a demokracie kdysi vlastně byly.

Překlad: Lubomír Man