A další vývoj ve Venezuele…

Jan Kubeša
15. 3. 2019
V důsledku rozhodnutí prezidenta Madura učiněnému v úterý v souladu s Vídeňskými úmluvami, včera 14. března velvyslanectví USA stáhlo z Venezuely všechen svůj diplomatický, konzulární a administrativní personál. Poté, co vypršela původní lhůta 30 dní a další prodloužení o 15 dní, se Venezuela rozhodla už další prodloužení neudělovat a vypověděla diplomaty USA do 72 hodin…


V srpnu 2018 se uskutečnil jeden z neúspěšných atentátů proti prezidentu Madurovi. Guaidó potom řekl, že to byl předstíraný atentát. Ale CNN zveřejnila videový záznam rozhovoru svého zpravodaje s účastníkem tohoto dronového atentátu na Madura. Na videu sděluje, že dron koupili v USA a obsluhovat se ho učili na jedné fince v Kolumbii. Byli si vědomi toho, že riziko pro civilní obyvatelstvo, které tam bylo shromážděno, bylo velké, ale rozhodli se atentát provést. Po tomto pokusu o atentát se jeho organizátoři 3x sešli s úředníky USA, na žádost těchto funkcionářů, kteří chtěli znát podrobnosti a nabídli organizátorům atentátu pomoc.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=11&v=VhuMy15rIVo

Skupiny paramilitares pohybující se po obou stranách venezuelsko-kolumbijské hranice nabízejí mladíkům 18-25 let obou zemí USD 1.500, aby se k ním připojili za účelem ozbrojeného vniknutí do Venezuely s cílem vyvolat občanskou válku podle modelu odzkoušeném v Sýrii. Po naverbování jsou posíláni do výcvikových táborů ohledně taktiky boje ve městech a organizování násilí v ulicích. Ti vycvičení jsou posláni do skupin paramilitares “Resistencia Radical Venezolana” a “Resistencia los Jesuitas”, které již útočily na venezuelské vládní síly na hranicích těchto zemí 23. Února.

Sofistikovaná sabotáž proti vodní elektrárně a rozvodu elektrické energie ve Venezuele, která probíhala na 3 úrovních, byla dle vlády země řízena ze zahraničí, viz prohlášení Pompea a dalších, kteří komentovali na sociálních sítích podrobné skutečnosti dříve, než je znala samotná Venezuela, s pomocí domácí ultrapravice.

Pokud se týká vlastizrádného jednání Guaidó, o kterém není pochyb, a proč dosud nebyl uvězněn – vláda Venezuely postupuje striktně podle Ústavy, která praví, že nejdříve musí být zbaven parlamentní imunity. V tomto směru je aktivní Nejvyšší soudní tribunál. Madurova vláda se snaží nedat USA záminku, aby mohly jeho uvěznění ze strany vlády nebo Nejvyššího soudního tribunálu vydávat za akt diktatury a pod takovou záminkou pak žádat pomoc 50 vazalských států, které na jejich žádost uznaly J. Guaidó prozatímního prezidenta, o podpoření přímých nepřátelských akcí vůči Venezuele.