Europoslankyně Dita Charanzová (ANO) je spoluautorkou včerejší rezoluce Europarlamentu podporující Juana Guaidó a žádající od států EU podporu dalších sankcí proti Venezuele

30 . 3. 2019 Euroskop
Evropští poslanci včera na plenárním zasedání ve Štrasburku zopakovali podporu vůdci venezuelské opozice Juanu Guaidóovi. Znovu potvrdili, že jej uznávají legitimním prozatímním prezidentem, a vyzvali členské státy Evropské unie, které tento krok neoznámily, aby tak učinily. Evropský parlament rovněž v právně nezávazném usnesení požadoval další sankce zaměřené na osoby zodpovědné za porušování lidských práv ve Venezuele.


„Evropská unie by měla zamezit přístupu těchto osob a jejich nejbližších členů rodiny do Evropy. Je všeobecně známo, že blízcí spolupracovníci (současného autoritářského prezidenta) Nicoláse Madura mají v Evropě například nemovitosti a že zde pobývají jejich rodinní příslušníci,” sdělila ČTK česká europoslankyně Dita Charanzová (ANO), která je spoluautorkou dnešní rezoluce. Evropský parlament proto navrhuje zmrazit majetek těchto osob a víza, tedy jim neumožnit vstup na území EU.

Evropský parlament také vyzval členské státy, Evropskou komisi a země dotčeného regionu, aby prozkoumaly možnost zřízení mezinárodní dárcovské konference, která by poskytla rozsáhlou finanční pomoc na obnovu a přechod k demokracii ve Venezuele.

Venezuela se už několik let potýká s hlubokou ekonomickou krizí, podle opozice je na vině hospodářská politika Madurovy vlády. V zemi jsou časté výpadky elektřiny, nedostávají se léky a potraviny. Madurův režim brání přístupu zahraniční humanitární pomoci do země, vláda ji označuje za americkou intervenci.