Generál: Babiše si v USA prověřili. Je jasné, proč jede on, a ne Zeman

Generál Miroslav Kostelka

7. 3. 2019 ParlamentníListy
Američané by si nezvali českého premiéra, aby mu nadávali do nějakých agentů Státní bezpečnosti, říká exministr obrany a bývalý velvyslanec v Rusku generál Miroslav Kostelka. A přednost dali Andreji Babišovi před prezidentem Milošem Zemanem podle něj z pragmatických důvodů, premiér má u nás silnější politickou pozici a podle jejich důkladných rozborů vnitropolitické situace v České republice bude Babiš premiérem i v následující vládě, která bude rozhodovat i o tom, kdo bude dodavatelem dvou bloků v jaderné elektrárně Temelín.



Premiér Andrej Babiš odlétl do Spojených států amerických, kde se má setkat s prezidentem Donaldem Trumpem v Bílém domě, zatímco prezident Miloš Zeman stále na pozvání marně čeká, i když český velvyslanec v USA Kmoníček určitě dělal, co mohl. Jak si to vysvětlujete, že Andrej Babiš dostal přednost?

Pan Kmoníček zřejmě dělal všechno pro to, aby tam jel i premiér. Podařilo se mu tam dostat alespoň premiéra, když ne prezidenta. A vysvětluji si to jednak tím, že Američané jsou dost pragmatičtí, takže hledí na to, kdo má silnější pozici, a to je v České republice rozhodně premiér než prezident. Navíc jsem přesvědčen, že Američani si udělali důkladný rozbor vnitropolitické situace v České republice a vidí jasnou převahu ANO a Andreje Babiše v dalších volbách. Tím nemyslím jen volby evropské, ale možná i komunální a zřejmě i příští volby do Poslanecké sněmovny. Takže je docela dobře možné, že premiér Babiš bude premiérem i v následující vládě. Tohle všechno Američané umí a dokáží si to poměrně dost dobře vyhodnotit. To je asi ten důvod americké strany.

A myslíte si, že je pro nás přínosné, když v Bílém domě bude přijat premiér České republiky?

Zcela určitě.

A co si od setkání Babiše s Trumpem můžeme slibovat?

Myslím, že víc si od toho budou slibovat Spojené státy než my, ale uvidíme, co se tam podaří premiérovi vyjednat. Myslím, že Spojené státy nám mohou vyjít vstříc v nějakých investicích, mohou například trochu zmírnit svůj postoj k nějakému celnímu zatížení automobilů, protože v opačném případě by to samozřejmě na Českou republiku dopadlo velmi negativně. Ale myslím, že víc budou požadovat od premiéra Babiše než my od nich.

Dá se předpokládat, že bude ve hře i dostavba jaderné elektrárny Temelín nebo problém kolem čínské firmy Huawei?

Myslím, že bude ve hře Temelín, i když tato vláda zřejmě nebude rozhodovat, kdo bude dodavatelem plánovaných dvou bloků, ale rozhodně ta následující vláda už ano. Proto říkám, že Američané si možná dobře spočítali, jak bude vypadat politická budoucnost Andreje Babiše.

Jaké může být postavení Andreje Babiše na setkání s americkým prezidentem? Na jedné straně je reprezentant malé středoevropské země, která je ale součástí Evropské unie, na druhé straně říkáte, že Donald Trump bude ten, kdo bude vznášet nějaké požadavky.

Podle mého názoru je Česká republika pro Spojené státy velmi důležitá. Česká republika leží, jak se říká, v srdci Evropy, a kdo ovládá srdce Evropy, ovládá Evropu. Zároveň Spojené státy potřebují kromě Polska i další státy, které by tvořily pás tzv. mezimoří, i když do toho Česká republika nespadala, spadaly do toho Polsko, Rumunsko, Ukrajina, ale v zájmu Spojených států je, aby Česká republika, pokud možno bez velkých problémů, plnila svoji úlohu ve prospěch Spojených států, pokud jde o zadržování Ruska.

Komunisté tvrdí, že jsme vůči Spojeným státům americkým servilní. Je to pravda?

Po posledním případu s firmou Huawei, který následoval po případu ruský plyn, mi připadá, že jsme trochu papežštější než papež. Protože jak Němci, tak Britové prohlásili, že čínskou firmu Huawei budou kontrolovat, ale že se jí rozhodně nezříkají při budování 5G sítí, nakonec i prezident Trump napsal na Twitteru, že nechce blokovat Huawei, že je pro otevřenou soutěž, a ne blokaci nějakých technologií. Na vyhlášení administrativy, že je tato technologie nebezpečná, je třeba říci, že každá technologie takového druhu je potenciálně nebezpečná. To, že jsme okamžitě takhle dost zajímavě reagovali, není podle mne správné. Větší státy si daly větší pozor a udělaly dobře. V některých případech reagujeme příliš rychle. Ale možná je to naše národní vlastnost. My jsme takhle v historii reagovali na cokoli, co prohlásil Kreml. A teď opakujeme to samé.

Takřka okamžitě na zprávu o pozvání Babiše reagoval expremiér Mirek Topolánek, a to po svém. Americké ambasádě v Praze i premiérovi přes Twitter vzkázal, že „zájmy Westinghouse v ČR musí být opravdu silné, když americká administrativa zve do Bílého domu bolševika, agenta StB a kriminálníka v jedné osobě“.

Možná, že Mirek Topolánek trochu žárlil. On také navštívil amerického prezidenta …