Kurz k “demokracii”: USA hodlají vytvořit koalici kvůli změně moci ve Venezuele

Georgij Mosalov, Sergej Gusarov, Anastázie Rumjancevová
5. 3. 2019   russian
USA hodlají shromáždit koalici za účelem změny moci ve Venezuele. Oznámil to poradce amerického prezidenta pro národní bezpečnost John Bolton. Zdůraznil, že Washington se snaží již několik desetiletí učinit západní polokouli “plně demokratickou”. Záměr Spojených států svrhnout stávající orgány se rozšiřuje i na státy mimo region, poznamenávají experti. Přičemž samotná aliance, jak upozornili politologové, již fakticky existuje – jsou to ty země, které podpořily samozvaného prezidenta Juana Guaidó.


USA usilují o vytvoření koalice, která by svrhla legitimního prezidenta Venezuely Nicolase Madura a předala pravomoci samozvané dočasné hlavě státu Juanu Guaidóovi, předsedovi parlamentu. Prohlásil to poradce amerického prezidenta pro národní bezpečnost John Bolton.

“Snažíme se získat podporu pro mírové předání moci Nicolasem Madurem Juanu Guaidóovi, kterého uznáváme za prezidenta”, řekl v rozhovoru pro CNN. “Chtěl bych vidět koalici tak širokou, jakou jen můžeme vytvořit, abychom vyměnili Madura, změnili celý korupční režim. To je to, co se snažíme udělat”.

Současně Bolton zdůraznil, že na téma Venezuely vystavil asi 150 zpráv na Twitteru. “Je to můj nový experiment ve veřejné diplomacii. Podstata spočívá v tom, že se snažíme získat podporu pro mírové předání moci Madurem Guaidóovi, jehož považujeme za prezidenta”, poznamenal.

Bolton také dodal, že Washington se nebojí používat výraz “Monroeova doktrína”. Připomeňme, že tato deklarace, vyhlášená v roce 1823 americkým prezidentem Jamesem Monroem, zakotvuje nezasahování evropských mocností do záležitostí států Severní a Jižní Ameriky.

“Tato administrativa se nebojí používat výraz Monroeova doktrína, řekl. Od doby (bývalého amerického prezidenta – RT) Ronalda Reagana bylo úkolem amerických prezidentů získat úplně demokratickou polokouli”.

Jak dříve uvedl ministr zahraničí Ruska Sergej Lavrov, Monroeova doktrína “bledne” ve srovnání se současnou činností americké administrativy.

“Monroeova doktrína o tom, že Američané nemusí nikoho pouštět do Jižní Ameriky, bledne před tou doktrínou, která se nyní vytváří před našimi očima a v podstatě znamená, že Američané si uzurpují právo na použití síly, kde se jim zlíbí, ke svržení režimů, které jim z toho či onoho důvodu nevyhovují”, uvedl ministr 27. února.

Zveřejnil současný stav věcí

Ve skutečnosti koalice, o které mluvil Bolton, již v jisté podobě existuje, poznamenal politický analytik mezinárodní monitorovací organizace CIS-EMO Stanislav Byšok.

“Jistá koalice přechodného období byla v zásadě utvořena těmi zeměmi, které neuznaly Madurovo další prezidentské období a fakticky uznaly Guaidóa dočasně úřadujícím prezidentem. Jsou to téměř všechny země Ameriky, s výjimkou Mexika, Bolívie a Uruguaye. V tomto smyslu Bolton vyjádřil nikoli plány, ale současný stav věcí”, řekl RT.

Byšok poukázal na to, že USA mají zájem na změně politických režimů nejen ve Venezuele, ale i v dalších zemích, včetně zemí mimo západní polokouli.

“Pokud jde o přání změnit režim, pro USA je vůbec charakteristická přímost ve věci změny režimů. Otevřeně mluví o nutnosti změny režimu v Íránu a na Kubě. To, co Washington říká o tomto zájmu, není nová záležitost americké zahraniční politiky”, dodal expert.

Toto úsilí měnit politické režimy je diktováno příslušností Boltona k vrstvě americké politické elity, soudí Vladimír Baťuk, vědecký pracovník Ústavu pro USA a Kanadu.

“Je to skupina představitelů americké vládnoucí třídy, kteří věří, že Amerika musí vést světovou demokratickou revoluci. Tito lidé se všemožně snaží vrátit se k praxi změny režimů, proto jím (Boltonem – RT) vyhlášená koalice. Jsou přesvědčeni, že světové veřejné mínění musí souhlasit s tím, co Washington dělá. Pokud to někdo neschvaluje, není to světové veřejné mínění”, řekl v rozhovoru pro RT.

Připomeňme, že 18. února prezident USA Donald Trump prohlásil, že dny politických režimů v Nikaragui a na Kubě jsou sečteny.

“Dny socialismu a komunismu jsou sečteny nejen ve Venezuele, ale také v Nikaragui a na Kubě”, uvádí jeho slova The Hill. Ve Venezuele a na celé západní polokouli umírá socialismus, obrozuje se svoboda, prosperita a demokracie”.

Ministr zahraničí USA Mike Pompeo poznamenal, že Washington bude pomáhat obyvatelům “nedemokratických režimů”, kromě Venezuely také v Nikaragui a na Kubě.

Samotná Venezuela poukázala na pokus USA využít humanitární pomoc jako krytí pro vojenskou invazi. Viceprezidentka Bolívarské republiky Delcy Rodriguezová v exkluzivním rozhovoru s RT uvedla, že kdyby Washington chtěl pomoci obyvatelům její země, neukládal by Caracasu sankce.

“Již z historie víme, že USA použily krytí humanitární pomoci, aby převezly zbraně do zemí, kde chtěly svrhnout režimy. Víme také, že v situaci s Venezuelou to byla falešná humanitární pomoc. Pokud by USA opravdu chtěly pomoci Venezuele, neblokovaly by zemi ani ekonomicky, ani obchodně. Neničily by Venezuelu. To všechno je jen fraška. Nehledají způsoby pomoci”, řekla.

Pokud dodrží slovo, americké plány nebudou realizovány

Plány na vojenskou intervenci ve Venezuele nezafungují, pokud se země, které sousedí s republikou, budou i nadále držet pozice mírového řešení krize, konstatoval Lavrov 1. března.

“My, samozřejmě, vidíme tyto záměry, vidí je a mnohé další země, včetně bezprostředních sousedů Venezuely. I země, sousedící s Venezuelou, jak Brazílie, tak i Kolumbie, uvedly, že v žádném případě nebudou podporovat plány na ozbrojenou invazi. Pokud dodrží své slovo a budou přísně zastávat tuto pozici, pak pravděpodobně nebudou americké plány realizovány”, konstatoval ministr zahraničí Ruska.

1. března prohlásil samozvaný prezident Venezuely Juan Guaidó, že hledá způsob, jak dostat do země humanitární pomoc z USA. Opoziční politik zveřejnil na svém Twitteru fotografie nákladu a doprovodný personál v oděvu s logem Agentury USA pro mezinárodní rozvoj (USAID).

On sám je nyní mimo Venezuelu, ale uvedl, že se vrátí 4. – 5. března a hned uspořádá demonstraci.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová