L’Expression: Konference donorů Sýrie ukázala, že Evropa nerozumí syrské realitě

18. 3. 2019  lexpressiondz          russian
Syrský ministr zahraničních věcí zkritizoval účastníky mezinárodní konference o Sýrii, která se konala v Bruselu, nazval jejich slova pokrytectvím a prohlásil, že po sankcích proti Damašku Evropa přišla v této věci o jakoukoli důvěru. Novinář L’Expression s tím souhlasí a poznamenává, že pro pomoc Sýrii západní země stanovily “drakonické” podmínky. 


Evropská unie již podruhé uspořádala v Bruselu pod záštitou OSN fórum o Sýrii, ale zástupci Damašku tam nebyli pozváni. Kromě toho, jak píše novinář L’Expression, i prohlášení, která tam byla učiněna, se řídí obecnou linií mezinárodní koalice. Teoreticky by měla bojovat proti DAEŠ, ale v podstatě nadále ukládá Sýrii těžké ekonomické sankce a zároveň “předstírá, že přichází na pomoc obyvatelstvu, zničenému osmi lety totální války”.

Výsledkem bylo, že tato “konference donorů Sýrie” skončila “teoretickým shromážděním prostředků” ve výši 7 miliard dolarů. Měly jít na pomoc uprchlíkům, z nichž většina je v Turecku, Libanonu a Jordánsku. Akorát původně byl tento program určen na obnovu Sýrie, ale nyní k němu přibyly “drakonické” podmínky – tedy aby v Sýrii začal “skutečný” mírový proces.

“Pokrytectví ve slovech některých úředníků na setkání v Bruselu vyvolává ironii a pobouření”, řekl zástupce Ministerstva zahraničních věcí Sýrie. Podle jeho vyjádřaní sankce, které EU dávno uvalila na Damašek, ” zbavují Evropskou unii jakékoli důvěry, když mluví o pomoci Syřanům a úsilí zmírnit jejich utrpení”.

To hlavní, za co jsou organizátoři konference kritizováni, je, že považovali za normální, aby tam nezvali syrskou vládu, která zůstává nejaktivnějším hráčem v regionu. Damašek navíc EU kritizuje za “systematickou a záměrnou politizaci otázek, jako je humanitární pomoc, aby nadále vyvíjela tlak na Sýrii”.

Hlava evropské diplomacie Federica Mogheriniová na závěr konference poznamenala, že zmíněné peníze budou vyčleněny pouze za podmínky, že v Ženevě pod záštitou OSN začnou diskutovat o skutečném mírovém urovnání v Sýrii.A belgický ministr zahraničí vyjádřil naději, že syrský režim bude také za jednacím stolem v Ženevě, a že v následujících měsících se politická situace v Sýrii začne zlepšovat. “To nám umožní začít znovu budovat zemi a pracovat na problematice uprchlíků”, řekl.

“Tato nařízení, která přicházejí bez konce už po mnoho let, ukazují stupeň neporozumění syrských reálií a jen činí stále iluzornějšími naděje uprchlíků v táborech a také zemí, které je přijímají a živí a které spoléhají na nějaké dividendy.V tuto chvíli, bez ohledu na to, jak krásné jsou sliby, ve skutečnosti působí pouze na ty, kteří na ně netrpělivě čekají”, uzavírá novinář L’Expression.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová