“Dobrá pomoc při procvičování úkolů”: ruská armáda uskutečnila manévry na pozadí cvičení NATO v Černém moři

Sergej Gusarov
14. 4. 2019    russian
Ruská armáda provedla manévry na pozadí společného cvičení NATO a Ukrajiny “Mořský štít – 2019”, které se konalo v Černém moři. Lodě Černomořské flotily prozkoumaly podvodní a vzdušnou situaci, mořská pěchota procvičila vysazení vojáků na neznámém pobřeží a stíhačky a bombardéry zachytily pomyslné nepřátelské letadlo. Cvičení NATO skončilo 13. dubna. Cvičení NATO Sea Shield 2019 (Mořský štít – 2019) v Černém moři pomohlo vojskům Jižního vojenského okruhu Ruska propracovat své bojové výcvikové úkoly. Je to uvedeno ve zprávě Ministerstva obrany Ruské federace.


“Plánované akce bojové přípravy probíhají na pozadí společného cvičení námořních sil NATO Mořský štít – 2019, které posloužilo jako dobrá pomoc při propracování silami Černomořské flotily, vzdušnými silami a silami vzdušné obrany Jižního vojenského okruhu bojových výcvikových úkolů v reálných podmínkách”, sdělilo Ministerstvo obrany Ruska.

Lodě Černomořské flotily vypluly ze své základny do Černého moře, aby posílily seskupení ruských lodí. Oddíl lodí Černomořské flotily uskutečnil přesun do určených oblastí, kde lodě kontrolovaly a monitorovaly situaci pod vodou, na povrchu a ve vzduchu.

Jednotky mořské pěchoty naložily obrněné transportéry BTR-82 a mužstvo na velkou desantní loď Azov, poté zamířily do poziční oblasti. Tam se uskutečnilo vylodění výsadku na neznámý úsek pobřeží s využitím obrněných transportérů.

Stíhačky Su-27SM také doprovodily bombardéry Tu-160 a procvičily zachycení nepřátelských letounů. Manévrů se účastnily i oddíly pobřežních raketových komplexů.

“Oddíly mobilních pobřežních raketových komplexů Bastion a Bal uskutečnily pochody k pozičním oblastem Krymského poloostrova, aby provedly nácvik zasazení relativních raketových úderů na mořské cíle”, oznámilo Ministerstvo obrany RF.

Podle informací ministerstva posádky odpalovacích baterií splnily standardy pro nasazení techniky na pozicích, úkoly pro zjištění povrchových cílů, vydávání rozkazů ke zničení cíle, pro přípravu komplexů k zasazení raketových úderů a provádění elektronického odpalování raket na relativního nepřítele.

Je uvedeno, že po splnění zadaných úkolů zamířily všechny útvary zapojené do cvičení na své základny a vrátily se ke svým každodenním činnostem.

Cvičení Mořský štít

13. dubna oznámilo jednotné námořní velení NATO ukončení cvičení Mořský štít 2019 v Černém moři, které začalo 5. dubna.

Cvičení, které se konalo pod velením Rumunska, se zúčastnily lodě Bulharska, Turecka, Kanady a Nizozemska. Námořní síly NATO také procvičily manévry v Černém moři společně s Ukrajinou a Gruzií. Cvičení NATO se zúčastnilo asi 20 válečných lodí a asi 2,2 tisíce vojáků.

Poznamenejme, že několik dní před zahájením Mořského štítu 2019 generální tajemník NATO Jens Stoltenberg oznámil, že členové aliance mají v úmyslu zvýšit své úsilí v oblasti výzvědných činností v oblasti Černého moře a v dalších otázkách, které jsou důležité pro činnost aliance s Gruzií a Ukrajinou.

“Zvyšujeme své úsilí v Černém moři. Dohodli jsme se na balíčku opatření pro zvýšení výzvědných činností, cvičení a všech otázek, o nichž jsme pevně přesvědčeni, že jsou pro region Černého moře důležité a samozřejmě pro spolupráci s našimi partnery Gruzií a Ukrajinou”, řekl během briefingu.

Připraveni k jakémukoli obratu

Cvičení Mořský štít je systematické. V roce 2018 se konalo od 4. do 11. května. Zúčastnilo se ho 21 válečných lodí a 2,3 tisíce vojáků z Rumunska, Turecka, USA, Bulharska, Řecka, Španělska, Velké Británie a Ukrajiny.

Do roku 2017 nebyla cvičení tak rozsáhlá, ale na základě výsledků summitů ve Walesu a Varšavě v letech 2014 a 2016 bylo rozhodnuto o navýšení počtu účastníků. V roce 2017 se množství zúčastněných sil zvýšilo o 40%. Tehdy se manévrů zúčastnilo 20 lodí a deset letadel a vrtulníků a také 2,8 tisíce vojáků.

Je zajímavé, že americké lodě nejsou prakticky do cvičení zapojeny. V roce 2017 Washington poslal na cvičení Mořský štít torpédoborec DDG-78 USS Porter a v roce 2018 hlídkové protilodní letadlo P-8A Poseidon.

V reakci na kroky NATO v Černém moři je Rusko připraveno přijmout vojensko-technická opatření, bylo řečeno v předvečer cvičení Mořský štít 2019 na ministerstvu zahraničí Ruska.

“Situaci budeme pečlivě posuzovat. Pokud budou z naší strany potřebná další vojensko-technická opatření, provedeme je”, prohlásil náměstek ministra zahraničí Ruska Alexandr Gruško. Jeho slova uvedla agentura Interfax.

Gruško dodal, že ruská strana provádí plánovanou modernizaci Černomořské flotily.

“Proto jsme z vojenského hlediska samozřejmě připraveni na jakékoli možné obraty v oblasti vojenské bezpečnosti”, uzavřel náměstek ministra.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová