Dobrá zpráva z EU: Česi o svůj separát nepřijdou

Michal Mikulenka
12. 4. 2019
Brusel – Nebezpečí, že Evropská unie zakáže východoevropanům konzumovat jejich oblíbený kuřecí a vepřový separát namísto běžného masa, je zažehnáno. Češi si tak budou moci dále pochutnávat na výživné specialitě z kuřecích zobáků, pařátů nebo prasečích uší a ocásků. Nebudou ale protestovat lidé v Německu a dalších západních zemích, kterým výrobci do salámů a „lančmítů“ přidávají obyčejné pravé maso? I na to legislativa pamatuje. 


„Konzervy se budou v různých státech evropské unie i nadále prodávat v totožných obalech, ale s jiným obsahem. Takže například Němci nepoznají, že konzumují vepřovou konzervu jen s vepřovým masem. Nebudou tedy mít důvod si stěžovat,“ uklidňuje s úsměvem eurokomisař pro efektivní výživu Joachim von Speck. „Východoevropanům rozhodně nechceme brát jejich specifické chuťové zvyklosti, na to je máme opravdu rádi,“ vyznává se unijní odborník.

Připomíná, že separát obsahuje celou škálu teoreticky prospěšných minerálů a při výrobě je mu věnovaná mimořádná péče. Ti nejlepší chemici hmotu smíchanou z rozemletých částí zvířecích těl obohacují až dvaceti vybranými přísadami. Jsou mezi nimi různé stabilizátory, zahušťovadla, zvýrazňovače chuti, parfémy a barviva. „Pro lidi ve východní Evropě musí být výsledek neodolatelný. A my jim rádi dopřejeme trochu toho západního luxusu,“ dodává von Speck.

Že evropská unie potraviny se stejným obalem, ale různým obsahem nezakázala, těší i samotné výrobce. „Jsme rádi, že Čechům, Slovákům, Polákům nebo Maďarům naše výrobky tak chutnají. Ročně jim prodáme tisíce tun separátu, který bychom jinak museli spálit v kafilériích a ještě za to platit. Tihle středoevropané se vlastně chovají ekologicky. Škoda, že tak uvědomělí nejsou třeba Francouzi,“ pochválil a zároveň si posteskl mluvčí nejmenované německé chemičky, která jateční odpad přetváří v chutnou delikatesu.