Egypt Washingtonu sdělil, že nepůjde proti Rusku do “arabského NATO”

13. 4. 2019 avia.pro
Káhira oznámila Washingtonu odmítnutí své účasti v “arabském NATO”. Prezident USA Donald Trump nedávno zveřejnil myšlenku na vytvoření “vojensko-politického sdružení na ochranu před vnějšími hrozbami” v arabském světě. Trump uvedl jako možnou hrozbu pro země regionu Blízkého východu terorismus a rostoucí vliv Íránu. 


To znamená, že Washington vlastně spojil jedno i druhé, když zanesl íránský Sbor strážců islámské revoluce do seznamu teroristických struktur. Výsledek – nápad na blízkovýchodní analog Severoatlantického bloku utrpěl fiasko.

Doslova hned poté, co Spojené státy podnikly první kroky, které směřovaly k uskutečnění jejich myšlenky, následovalo první odmítnutí. Zvláště významný byl fakt, že odmítnutí bylo vyjádřeno státem, který je nejmocnějším a technicky nejvybavenějším ve vojenské oblasti na Blízkém východě. Tímto státem je Egypt, který však také nechtěl vystoupit proti Rusku. Je ale zcela možné, že v Egyptě vzniklo podezření, že v tomto případě jde prostě o rozšíření trhů pro americké zbraně.

Ve vyrozumění, zaslaném z Káhiry kolegům ve Washingtonu, bylo uvedeno, že se země nebude podílet na vytvoření “arabského NATO” (MESA). Argumenty byly jednoduché a srozumitelné. USA byly pouze informovány, že vytvoření strategické aliance na Blízkém východě není v zájmu Egypta. Takový krok může vyvolat napětí ve vztazích s Íránskou islámskou republikou.

USA se snaží vytvořit MESA z Egypta, Saúdské Arábie, Jordánska, Ománu, Spojených arabských emirátů, Bahrajnu, Kuvajtu a Kataru.

Podle hodnocení experů byl americký nápad od počátku odsouzen k fiasku. Důvodů je mnoho. Jedním z nich je, že Saúdská Arábie a Katar se pod žádnou záminkou nebudou chtít stát spojenci.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová