Druhé kolo vyhraje ten, kdo přinutí komise “správně” počítat hlasy

3. 4. 2019    actualcomment
Ústřední volební komise Ukrajiny dokončuje sčítání hlasů a kandidáti, kteří prošli do druhého kola, již přemýšlejí o možných koalicích, aby získali 21. dubna další hlasy. Mluvili jsme s politologem Rostislavem Iščenkem o tom, jaké koalice jsou možné a jak se budou události vyvíjet před druhým kolem. Všichni se budou snažit se domluvit mezi sebou, jak vítězové, tak poražení. Jiná věc je, že jejich dohody jsou bezcenné a oni se pokusí oklamat své kolegy.


V médiích se již objevily zprávy o možných koalicích. Že je možné, že Tymošenková půjde na dohodu se Zelenským …

Zelenský nemůže jít na koaliční dohodu. Kolomojský může, ale Zelenský může říkat jenom to, co mu dovolí.

Ale pokud mluvíme o přerozdělení hlasů, odevzdaných poraženým, kdo má vyšší šance, že je dostane: Porošenko nebo Zelenský?

Pokud k této otázce přistupujeme z pohledu čestných voleb, pak samozřejmě Zelenský. Ale kdyby volby byly čestné, pak by ve druhém kole byla Tymošenková. Ve skutečnosti dnes není důležité, kdo získá více hlasů. Mnohem důležitější je, kdo může zkontrolovat komise, aby počítaly v jeho prospěch. V této fázi lépe počítají ve prospěch Zelenského. Zatím byl Kolomojský schopen komise kontrolovat dostatečně.

Není možné říci, jak to bude vypadat za tři týdny, protože to závisí na velkém množství protínajících se dohod, včetně toho, na koho sázejí místní elity, které regiony skutečně kontrolují.

Vidíte, Tymošenková šla do prvního kola s jistotou, že projde do druhého, a možná i na prvním místě. Měla pro tuto jistotu důvod. Ale už minutu po uzavření volebních místností, když byly zveřejněny údaje exit pollu, ji popadla hysterie, protože pochopila, že ji odhodili. Pokusila se nějakým způsobem tuto situaci zvrátit, ale je zřejmé, že jejím maximem bylo snížení rozdílu na 2%. Bojuje srdnatě, získala zpět 1,5%, ale na zbývající hlasovací lístky byl rozdíl 440 tisíc hlasů hodně velký na to, aby ho zlikvidovala.

Rozhovor byl opublikován 1.4.
Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová