Hrdinný majore Gagarine!

Přemysl Votava
10. 4. 2019  VašeVěc
Ta zpráva před 58lety vyrazila světu dech. Jeho jméno a tvář najednou znaly miliardy lidí. Celý svět poslouchal zprávu TASS o úspěšném letu prvního člověka do kosmu. Sovětský kosmonaut major Jurij A. Gagarin, 12. dubna 1961 se stal prvním člověkem, který obletěl naši modrou planetu.


Od té doby již stovky kosmonautů obletěly naši planetu,mezi nimi i náš kosmonaut Vladimír Remek. Pro západní politiky před 58lety to byl, ale šok! Pozdější americký astronaut John Glenn k letu Jurije A. Gagarina docela trefně prohlásil : „Jak je možné, že země která neumí vyrobit ledničku, nám dala na prdel!“.

Tehdy zcela spontánně u nás vznikla písnička o hrdinném majoru Gagarinovi, však jsme si ji dlouho pamatovali a zpívali. Pro Československo bylo vyznamenáním, že první cesta Gagarina do zahraničí, vedla do naší vlasti. Stalo se tak již 16dnů po jeho návratu z kosmu, 28. dubna mu Praha připravila triumfální a přátelské přijetí. Fotografie z té doby dokumentují tu obrovskou spontánnost, statisíce lidí lemovalo pražské ulice, Václavské náměstí do té doby nic tak nádherného a spontánního nezažilo. Celý svět shlížel na májovou Prahu a na jejího hosta z kosmu.

Doba se za těch 58let radikálně změnila. Doufali jsme, že k lepšímu…. Počátkem devadesátých let se SSSR rozpadl, také Varšavská smlouva zanikla, sovětská vojska odešla z Německa, Československa, Maďarska… Měl tedy nastat mír pro další generace, mocnosti si měly podat ruce, přesto se to nestalo. Jsme zklamáni z dalšího kola zbrojení, válečné konflikty neberou konce. Miliony zoufalých lidí je bez domova… Ani protiruské sankce nejsou tou správnou cestou k míru…!

V rámci protiruského tažení, je snahou i přebarvit historii, tedy zapomenout vedle válečných hrdinů i na Jurije A. Gagarina, hrdinu z kosmu. Přes tyto snahy „nových tvůrců dějin“ nezapomínáme na ten slavný den a ani na hrdinného majora Gagarina.

– – –