Iščenko charakterizoval pravděpodobnou budoucnost Porošenka, pokud neuteče z Ukrajiny, za prezidentování Zelenského

Grigorij Jegorov
22. 4. 2019    rueconomics
Petr Porošenko vážně riskuje, když zůstane na Ukrajině po prohře ve volbách. Konstatoval to kyjevský politolog Rostislav Iščenko ve vysílání Vesti FM. Expert pochybuje o tom, že by Porošenko obdržel od západních partnerů v případě porážky ve volbách nějaké bezpečnostní záruky. Jeho prohlášení o připravenosti zůstat v politice svědčí o tom, že Porošenko se snaží vyjednávat s vnitroukrajinskými “přáteli”, kteří jsou s největší pravděpodobností za Zelenským. Ale tato hra může poraženého přijít draho, soudí Iščenko.


“Saakašvili měl aspoň tolik rozumu, že opustil Gruzii včas. Obávám se, že Petr Alexejevič (Porošenko) nemusí mít k tomu dostatek rozumu. Prozatím může Ukrajinu teoreticky opustit. Když Petr Alexejevič říká, že zůstane v politice, Igor Valerjevič (Kolomojský) si mne ruce a říká: ano, zůstaň. Je to sýr v pasti na myši”, řekl politolog.

Iščenko si myslí, že “smlouvání” Porošenka s Kolomojským bude trvat asi jeden a půl měsíce. Během této doby bude posílena moc Zelenského, v klíčových funkcích se objeví noví lidé a zmizí možnost k útěku bývalého prezidenta.

“Budou jednat o tom, kolik procent musí Petr Alexejevič odevzdat. A pak ho mohou klidně zatknout a zabavit mu všechno. Tím spíš že již existuje trestní stíhání. A dál už to jsou čistě technické otázky”, řekl expert.

Naděje Porošenka souvisí s možností “vykoupit se” u nových vládců Ukrajiny, ale “hrají si s ním jako kočka s myší”. Úvahy o připravenosti zůstat v ukrajinské politice mohou naznačovat Porošenkovy záměry upevnit se v roli “velkého opozičního vůdce”, ale výsledky voleb mu nedávají šanci. Iščenko se domnívá, že Porošenkovo vítězství v západních oblastech Ukrajiny není způsobeno podporou, ale administrativou.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová