Volby na Ukrajině? Dneska komik, zítra kůň. DOPLNĚNO!

vlkp
22 .4. 2019   KosaZostra čili vlkovobloguje.wordpress.com
Ukrajinské prezidentské volby svět sledoval. Nebudu psát že s napětím. A nebudu ani psát, že se zájmem. Napětí totiž člověk pociťuje tehdy, když výsledek se pro něj personifikuje do podoby bílá/černá, dobro/zlo, výhra/prohra. A zájem je vzbuzen tehdy, když se buď děje něco nečekaného nebo když jde, v případě voleb, o velmi těsný souboj.

Žádný z těchto atributů voličské hledání ukrajinského prezidenta nenabízela Od Majdanu uplynulo 5 let, stejnou dobu „úřaduje“ Porošenko v  Kyjevě, stejnou dobu obyčejný Ukrajinec žasne nad tím, co mu Majdan přinesl a  jak se „přiblížil“ onomu vytouženému evropskému standardu a  jak jeho život obohatily ony žádoucí evropské hodnoty. Jak se povedlo zlikvidovat korupci, jak byl umenšen vliv oligarchů a  jaký nebetyčný rozdíl ve stylu vládnutí ukrajinských elit přinesl přinesl pád proruské loutky Janukovyče a instalace prozápadních sloupů demokracie typu Jaceňuk a Porošenko a  speciálně toho druhého.

Na všechno tohle dalo, v podstatě, odpověď už první kolo. Kdy se neřešilo, kteří dva kandidáti postoupí do finále, nýbrž, jen kdo bude tím druhým. Za komikem Volodymyrem Zelenským. Získal 30,4% hlasů. O parník zpět jen tak takproklouzl do finále znovu oligarcha Porošenko s 15,95%. Teprve až třetí skončila Tymošenková -13,4% a pro mne osobně bylo velkým překvapením, že čtvrtý skončil Jurij Bojko nesoucí obecně označení proruský kandidát s  11,6%.

Přiznávám, že pořadí na druhém až čtvrtém místě bylo pro mne velmi překvapující, až matoucí. Pokud tedy beru to, že nějaký takový ukrajinský Felix Holzmann nebo Richard Genzer, je vlastně normálka nic, co by evropskému občanovi mělo přijít jako krajní podivnost, jakkoliv se zřejmě začínáme asi blížit době, kdy zase bude moci na nejvyšší státní funkce kandidovat opět nějaký ten Incitatus, ale to si budeme muset nejdříve zvolit nějakého toho nového Caligulu. Pak bude čas i na volbu koně.

Nicméně – jestli pro tyhle prezidentské volby na Ukrajině něco platí, pak to, že většina Ukrajinců má na výkon moci svých elit přesně stejný názor jako kdysi římský imperátor, přezdívaný Botička, na své senátory, který měl vyjádřit takto:

„Incitatus je novým senátorem. Když můžete být senátory vy, může jím být i můj kůň. Provolejte mu slávu,“ 

Ve žlutomodré zemi to bylo konvertováno do podoby –

Zelenský je novým prezidentem, když vy můžete být ministry, poslanci, gubernátory, primátory, starosty, atd. Provolejte mu slávu!

Což platí pro obě kola voleb.

Ale vraťme se ještě k mému překvapení nad výsledky čtyř nejlepších z prvního kola. Naprosto nechápu, vzhledem k tristní ekonomické situaci a masovému exodu mnoha milionů Ukrajinců z  vlasti směrem západ, ale i východ. Údaje se pohybují mezi 4-6 miliony podle typu zdroje. Obecně se počítá s  tím, že do Evropy jich odešlo asi 2 miliony a  do Ruska 2-4 miliony. Tenhle údaj si zapamatujte, ještě se k němu brzy vrátím.

Nechápu, proč jeden jediný volič měl potřebu dát znovu důvěru někomu tak profláklému a očividně neschopnému a navíc zřejmě masově kradoucímu, jako je Porošenko. Který za 5let své vlády Ukrajinu zatáhl do občanské války, zruinoval ji ekonomicky a  akčnější a  samostatnější občany vyhnal za hranice země. Přesto dostal každý 7. hlas…

Osobně jsem počítal s  tím, že střízlivě uvažující voliči pošlou do finále spíše Tymošenkovou. Ne, že by byla lepší, ale představovala určitou naději a  pro ty, co nechtějí mít v prezidentském paláci koně, omlouvám se – komika,nýbrž zkušeného a  výkonného politika – administrátora, s konexemi na zahraniční politické špičky. Představovala jakž takž přijatelné řešení. Propadla.

Naproti tomu Jurij Bojko a  11,6% jako proruský kandidát?

Z mého hlediska neuvěřitelný výsledek! Nyní se vrátím k těm Ukrajincům v  zahraničí. Tam, kde mohli volit, prý získal Poroš 90% jejich hlasů. Vtip je v  tom, že ty 2-4 miliony v Rusku volit nemohly!!!! Prostě nebyly otevřeny volební místnosti. Kyjevští mocní dobře věděli proč.

Zkusme pracovat s  jednoduchou spekulací – tedy že v Rusku jsou „jen“ 2 miliony Ukrajinců. Zkuste si představit, že by by došli k urnám. Kolik by asi tak dostal ještě úřadující prezident a kolik ten s nálepkou proruský? Mně z toho vychází, že Porošenko si zkrátka už jen svůj postup ukradl. V  žádném z komentářů, který se mi dostal na sklo po prvním kole, se nikdo z podobnou úvahou neobtěžoval. To nemluvím o tom, že na povstaleckých územích v Doněcku a Lugansku se nevolilo vůbec. Kde by si nesmlouvavý bojovník proti svým vlastním občanům- Porošenko,ani neškrtnul. Takže odhadem bylo z účasti na hlasování vyloučeno administrativně vyloučeno nějakých 15-% oprávněných voličů. A nepochybuji, že volby budou seznány za příkladně demokratické. Například na rozdíl od takové Sýrie. Ale to bych popisoval jiný příběh.

Ještě se faktograficky musím vrátit k  I. kolu následující mapkou,protože aktuální, reflektující včerejší rozložení sil,bude k mání nejspíš až za pár dní:

Mapa ukazuje, že kůň, opět se omlouvám – komik, byl přijatelný celoplošně. Kromě východu země s  ruskocítícím obyvatelstvem. Tam vyhrál Bojko, stejně jako v příhraničním regionu s Moldávií a její ruskojazyčnou částí. Poroš a Tymošenková bodovali jen na západě země, tedy na územích, připojených k  Ukrajině Stalinem v  roce 1939, tam, kde kult Stepana Bandery a  divize SS Galizien dosahuje extrémních hodnot. Zapomněl jsem na Kyjev… Inu i tam vyhrál Poroš. Hodně lidí s  jeho pádem má co ztratit.

Popsali jsme si minulost prvního kola. V době, kdy píši tenhle článek,nejsou k dispozici ještě ani odhady,natož předběžné výsledky. Ale věřím tomu, že prognózy 70:30 ve prospěch Zelenského, se nemohou fatálně mýlit a  že opravdu zvítězí. Otázkou je jen jak moc.

Nepochybuji, že drtivá většina komentátorů výsledek bude interpretovat jako volání po změně. Zrovna tak si můžeme být jisti tím, že mainstream bude zkoumat především postoj budoucího šéfa Ukrajiny k Rusku a akcentovat jeho prozápadní orientaci. To je pro tyhle alfa a omega zkoumání všeho a každého, ať se na světě uděje cokoli.

Odbočím – zkuste si představit, že obyčejný Ukrajinec by měl svěřit vyučování svých dětí, místo kvalifikovanému učiteli ve škole, Zelenskému,či ošetření svého bolavého zubu nebo mu, bez jakékoli záruky dát do opatrování všechny svoje peníze. Udělal by to?

Odpověď je jasná. Ale na prezidenta, který nejen tohle všechno,ale mnoho a mnoho dalšího,naprosto životně důležitého pro jeho život, ovlivňovat bude, ho klidně nominuje. Jak takovou volbu vysvětlíte?

Já jako akt totálního zoufalství a frustrace! Ke zvolení a jako výraz kompetence pro nejvyšší úřad v  mu stačilo parodovat v televizi Porošenka. A  na základě toho šaškování je seznán kompetentním pro prezidentování. Znáte nějakou větší diskreditaci demokracie a  svobodných voleb?

Tady někde je hranice funkčnosti našeho politického modelu. Kterou neatakovala jen včera Ukrajina. Brexit nebyl nic jiného. Úspěch jiného komika – Beppe Grilla a jeho 5-ti hvězd v Itálii, Okamury u nás /ale i Babiše a Zemana/, Macrona ve Francii, atd. atd. je tentýž příběh. Stejné důvody, stejné tristní hledání nějaké změny. Lidé nevěří standardní politice a  standardním politikům. Ovšem málo kde k tomu měli tak nezpochybnitelný důvod jako na Ukrajině, to je bez debaty.

Přineslo druhé kolo ukrajinských voleb nějaké hmatatelné příjemné překvapení?

Troufnu si říci že ano. Už tím, že se vůbec konalo. Do poslední chvíle mne neopouštěla myšlenka, že Poroš se uchýlí k nějaké velké vojenské provokaci vůči Rusku, vyhlásí výjimečný stav a volby nebudou. Pouze tohle totiž byla cesta, jak by se udržel u moci.

Těsně po oznámení výsledků I.kola přijal Macron v  Paříží oba postupující. Hned vzápětí Merkelová jen Poroše. Mainstream to komentoval jako vždycky, třeba zde:

Šéf Elysejského paláce přijal v pátek i Porošenka. „Mám radost ze setkání s upřímným přítelem Ukrajiny,“ napsal na Twitteru Porošenko.

Ukrajinský prezident ocenil kancléřčiny snahy dlouhodobě podporovat jeho zemi. „Bez bezpečnosti Ukrajiny neexistuje ani žádná bezpečnost Evropy,“ uvedl s odkazem na Rusko, které anektovalo ukrajinský Krym a podporuje separatisty na východě Ukrajiny.

Něčím hlubším nás obtěžovat nehodlali. Já sice spekulace nemám rád,ale už tehdy mne napadlo, že si kancléřka i francouzský prezident předvolali Poroše na kobereček a  nekompromisně mu doporučili maximální zdrženlivost. Nejspíše s  mnoha pádnými argumenty… V každém případě – už samotná existence finále prezidentských voleb na Ukrajině je sama osobě tady dobrá zpráva. Jsem v  této souvislosti zvědav,jak se změnou v Kyjevě vypořádají nejen Macron s Merkelovou a  další evropští papaláši, ale především mainstreamoví vymývači hlav.

Porošenko hrál vabank a podle obecného soudu s mizernou kartou. O všechno proto, že spousta Ukrajinců jej považuje nejen za slibotechnu a neschopu, ale také za velkozloděje, který dokázal jen vždycky včas převléknout kabát. Jeho životopis je opravdu, v  tomto směru, pozoruhodný:

Odpůrci označují Porošenka za největšího chameleona ukrajinské politiky posledního čtvrtstoletí. Odvolávají se na skutečnost, že se Porošenko dokázal politicky „zaplést“ se všemi třemi předcházejícími prezidenty země. V politice začínal před více než 20 lety jako podporovatel provýchodního prezidenta Kučmy. Jeho tábor ale posléze opustil a začal podporovat hlavního lídra Oranžové revoluce a prozápadního tábora Viktora Juščenka, což mu později vyneslo i místo ministra zahraničí.

S Juščenkem si byl jeden z hlavních financiérů Oranžové revoluce z roku 2004 natolik blízký, že se dokonce stal kmotrem jeho dětí. Porošenko si tehdy sám myslel i na post premiéra, ale přednost dostala jiná hvězda Oranžové revoluce Julija Tymošenková, což z obou udělalo dlouholeté rivaly. Jejich nedobrý vztah přetrval až do současnosti a občas se dokonce řešil i soudní cestou.

Když na Ukrajině opět vzal vrch Janukovyč a jeho proruská Strana regionů, putovala Tymošenková do vězení, zatímco Porošenko překvapivě přijal nejprve post šéfa Národní banky Ukrajiny a později i ministra ekonomického rozvoje a obchodu. Když v Kyjevě vypukly protesty na náměstí Majdan, stál už Čokoládový král opět na druhé straně pomyslné barikády a jeho televize Kanál 5 jako jedna z mála informovala o situaci v kyjevských ulicích.


Tentokráte už nebude mít šanci obléci nějaký vhodný nový k obleček. Ten s černobílými pruhy. V jediné předvolební kandidátské debatě na kyjevském stadionu jej Zelenský označil za zloděje a korupčníka naznačil možnost jeho trestního stíhání. Přidejte si k  tomu, že ani on nemá kouzelný proutek, kterým by mávnul a na Ukrajině by zavládl mír a blahobyt. Navíc, že se obecně tvrdí, že jej vodí Kolomojskyj, jiný z oligarchů, který před Porošenkem musel uprchnout ze země do Izraele. Jediný způsob, jak se rychle zavděčit masám, je pozavírat bleskem bývalé mocipány a udělat s nimi řadu monstrprocesů. To na lidi zabírá vždycky. Nějaký čas. Nevolili totiž ani tak změnu, jako pomstu, za všechno zlé, co jim minulých 5 let přineslo.

Je to ostatně nutné i z hlediska bezpečnosti nového prezidenta. Ukrajinský západ sotva bude ochoten akceptovat finální rezult zejména pokud by Zelenský měl tendenci se nějak rozumně zaranžovat s Ruskem. Majdan byl prezentován jako vítězství demokracie a  evropských hodnot. Nicméně v  ukrajinských reáliích je to o  mnoha mnoha nezávislých milicích a jejich warlordech, tedy vůdcích. Těm se sotva bude líbit, že by mohli přijít o vliv na Kyjev a dokonce, že by jim hrozilo nějaké popotahování. Tihle stáli a stojí za Porošem. Je vůbec otázkou zdali ukrajinský západ přijme výsledek voleb. Jen Porošova nesmlouvavá kriminalizace jej /také/ může udržet na uzdě. Připočtěte si k tomu, že Zelenský jako prezident, stejně jako premiér Hrojsman, jsou židovského původu a Kolomojský stojící za novým šéfem státu, také. Jak tohle asi bude reflektováno na banderovské a eses oslavujícím haličském kusu Ukrajiny? Budu velmi překvapen, jestli k současnému dělení země, a  protiruskou a  Rusku vstřícnou, nebude přidáno i  další – pro a protiZelenské.

Už bylo konstatováno, že víra v nějaké zásadní zlepšení životní úrovně v zemi, co právě zvolila nového prezidenta, je více méně utopií. Recept neexistuje. Rozhodně ne rychlý. Ačkoli tohle je klíčové pro nedělní voliče. Ale zbytek světa to nezajímá.Ani,coby se za nehet vešlo. Část elit na zeměkouli zajímá jen to, do jaké míry lze Kyjev využít proti Rusku. Tu rozumnější /a bohužel výrazně menší/ pak, jak se eventuálně spolu s  Ruskem nějak zaranžovat a vyřešit situaci na povstaleckých územích a  nějak ,bez ztráty tváře, ukončit Krym.

Troufnu si předpovědět, že ani tady to nemá řešení. Těch na Západě, co mají nějaký smysl pro solidní reálpolitiku je zoufale málo. Většina chtěla Ukrajinu využít jako předsunuté postavení proti Moskvě. Následovala ztráta východních území a  Krymu. A  dnes by měli přiznat ztrátu tváře?

Nemyslím, že se tady něco změní. Jenže jsme na tom jako voliči na Ukrajině – Zelenský je aspoň nějaká naděje, Porošenko by byl totální beznaděj. Více se o ukrajinských volbách napsat nedá.

Ale že by Zelenský byl oním světýlkem na konci Tunelu? Právě oznámil své vítězství. A  přišel už s prvním projevem. Z něhož prý nejzajímavější myšlenkou bylo, že se obrátil na všechny postsovětské země a  vyzval je , aby si z Ukrajiny vzali příklad, co prý všechno je možné…. Alespoň to zaznělo ve zprávách německé ARD od jejího přímého korespondenta z Kyjeva….

Zelenský si zřejmě plete realitu a  televizní seriálovou frašku. Ukrajina příkladem…

Takže dneska byl zvolen komik. Zítra bych fakt zkusil toho koně. Horší to nejspíš opravdu nebude.


Dodatek z pondělního rána:

Předběžné exitpooly naznačují, že Porošova prohra byla ještě drtivější než bylo předvídáno. Konečný výsledek může být až 75:25. Zelenský měl vyhrát celoplošně po celé Ukrajině. Včetně Západu i když tam jen s nějakými 52%. Za to na ruskojazyčném východě jihu to bylo až demonstrativně protiporošenkovské – snad 88%.

Nehodlám ten výsledek rozpitvávat. Beru jej jako dobrou zprávu. Zkuste si představit, že by Porošenko prohrál jen nějak těsně. Nepochybně by se bránil předání moci všemi dostupnými prostředky včetně pravděpodobně i silových.Takhle může jen sbalit a vypadnout z prezidentského paláce. Druhou variantou je bleskově rozpoutat konflikt na Donbasu nebo s Ruskem a  dosáhnout ještě jednou vyhlášení výjimečného stavu. Budu doufat, že mu jeho dosavadní sponzoři , včetně USA, dostatečně domluvili a  že už i pro ně je naprosto neúnosnou figurou. Ostatně, byl to on, kdo prakticky zablokoval realizaci obou ujednání z Minsku a  nesplnil z  nich nic z  toho, co se zavázala přijmout a realizovat Ukrajina. Uvidíme, jak se k tomuhle problému postaví Zelenský.

Poroš má možnost umírněné cesty. Za nedlouho bude třeba zvolit nový ukrajinský parlament. Už se nechal slyšet, že se svou stranou bude kandidovat. Jakby ne, potřebuje ze všeho nejvíc poslaneckou imunitu. I tohle je výsledek včerejších voleb.

Pokud je můj odhad ohledně toho že Zelenskému nezbude,v zájmu své elementární bezpečnosti nic jiného, než dostat rychle Poroše do basy a nejlépe nějakým monstrprocesem a  vlastně celou s  ním spojenou garnituru, moc se těším na to, jak to případně budou komentovat západní elity a český/ slovenský mainstream! Ale to už příliš předbíhám.

Poznámka Nové republiky:
Podle posledních zpráv z Donbasu připravuje Porošenko státní převrat. Do Kyjeva se již stahují speciální jednotky, věrné dosavadnímu prezidentovi. Státní prokuratura zakázala Porošenkovi cestovat do zahraničí.