Jaroslav Bašta: Konec času slibů

Jaroslav Bašta

-rp-

28.4.2019  PrvníZprávy
Dlouhá léta ve většině demokratických zemí končily volby velmi těsným výsledkem, ne-li přímo patem – vzpomeňme na parlamentní volby u nás v roce 2006, kdy po stovce mandátů získala pravice i levice a situaci „vyřešili“ až dva přeběhlíci.


Velmi podobně to vypadalo i přímé prezidentské volbě před lety ve Spojených státech a vloni u nás, kdy výsledky byly tak těsné, že ani těsnější snad být nemohly. Všichni hned začali povídat o rozdělené společnosti a média z toho dokázala vyrobit rovnou studenou občanskou válku, píše v komentáři pro Prvnizpravy.cz Jaroslav Bašta.

Pak náhle ve Francii zadul svěží vítr změn. Do voleb přišel mladý, nepříliš známý politik, založil hnutí s nic neříkajícím názvem (cosi jako Vpřed!) a získal 66% hlasů. Nápad se technologům moci evidentně zalíbil, tak ho zopakovali na Slovensku. Ukázalo se, že za tři měsíce lze z neznámé právničky zabývající se skládkou odpadu, politicky angažované ve stejně neznámém hnutí vytvořit politickou hvězdu, kterou zvolili první slovenskou prezidentkou.

Příběh šoumena a komika Volodymyra Zelenského do tohoto nového politického trendu dokonale zapadá. Jen je blíže virtuální realitě než ony dva předchozí příklady. On totiž tím prezidentem již dávno byl. V dlouhém a úspěšném komediálním televizním seriálu, kde hrál učitele Holoborodka (Holobrádka) kritizujícího všudypřítomnou korupci, který se hlavou státu shodou náhod opravdu stane. Když se na Ukrajině přiblížily volby prezidenta, někdo (nejspíš oligarcha Kolomojský a ministr vnitra Avakov) si vzpomněl, že jeden z nejúspěšnějších amerických prezidentů Ronald Reagan byl původně také herec.

Dlužno poznamenat, že jak Ihor Kolomojskyj, tak Arsen Avakov mají mnoho nevyřízených účtů právě s Petrem Porošenkem. Oligarcha musel dokonce utéci ze země, ministr těžce nesl trestní stíhání svého syna. Možná proto jedním z refrénů Zelenského kampaně představovaly hrozby vězením P. Porošenkovi. Další časté sliby komika zahrnovaly ukončení války na Donbasu jednáním a rozhovory s Kremlem, zejména pak s ruským prezidentem Vladimírem Putinem.

Po triumfální výhře, když ve volbách porazil svého protikandidáta nebývalým skóre 3 : 1 (pro Zelenského hlasovalo 18, 5 milionu Ukrajinců, pro Porošenka jen 4500 000) se celá řada všetečných komentátorů ptala, zda poté bude ZE!prezident (jak se prezentuje v současné době před inaugurací) dodržovat scénář a poslouchat režiséra, nebo se zkusí osamostatnit a všechny překvapit. Zatím to vypadá spíše na to, že hlavní slovo bude mít režisér a dramaturgie, protože hned po volbách Zelenského štáb zpochybnil jak vyjednávání s Kremlem, tak rychlé vyřešení války na Donbasu.

Ještě před inaugurací chce parlament Zelenskému “přistřihnout křídla”

Momentálně se vede boj o datum inaugurace. Pokud by ZE prezident nastoupil do úřadu před 27. květnem, mohl by rozpustit Nejvyšší radu a vypsat předčasné volby. Momentálně nejsilnější frakcí v parlamentu je totiž Blok Petra Porošenka, a ta se již nechala slyšet, že využije své převahy a změní ukrajinskou ústavu z poloprezidentského systému na čistě parlamentní, takže Zelenskému jeho drtivá výhra bude k ničemu, neboť přijde o 80 – 90 % svých pravomocí.

Jeden by za takto komplikované a výbušné situace očekával, že nově zvolený prezident bude překypovat aktivitou a vyjednávat na všech frontách. V pátek ráno však Volodymyr Zelenskyj odletěl na dovolenou do Turecka. Chová se tedy jako herec po úspěšném dokončení natáčení, všechno nechává na produkci, režii a dramaturgii. Takhle nějak asi vypadá vrcholná politika v postdemokracii.

– – –