Jiří Vyvadil: Putin už se s Ukrajinou nemaže…

Jiří Vyvadil
28.4.2019   VašeVěc

Od okamžiku nabytí platnosti nařízení prezidenta Vladimíra Putina o zkráceném řízení pro přiznání ruského občanství obyvatelům Luganské a Doněcké lidové republiky je možná zaznamenávat fronty jejich obyvatel čekající s doklady na přijetí žádosti. Člověku se částečně derou slzy do očí, když vidí, jak jsou ti lidé šťastní a téměř unisono s rozmyslem opakují, že čekali na tuto chvíli nepřetržitě 5 let, že se cítí Rusy chtějí žít jako Rusové a jako Ukrajinci…

Poté, co ukrajinská Nejvyšší rada schválila doslova totalitní jazykový zákon, kde pro milióny obyvatel Ukrajiny, kteří vždy užívali ruštinu jako svůj rodný jazyk zavádí povinné užívání ukrajinštiny téměř ve všech sférách života, kdy výjimky se budou vztahovat pouze na soukromou komunikaci a náboženské obřady.

Iniciátoři projektu považují za hlavní úkol vývoj ukrajinského jazyka jako „původního jazyka titulárního národa“.

Zákon stanoví vytvoření zvláštní „jazykové komise“, jakož i funkce veřejného ochránce práv pro jeho ochranu.

Navrhuje se zavést zkoušky pro úředníky, určující jejich úroveň znalostí ukrajinského jazyka. Za neuspokojivé výsledky jsou stanoveny pokuty od 200 do 700 nezdanitelných minimálních příjmů. To jest od 3,4 tisíc do 11,9 tisíc hřiven (128-450 dolarů).

Stanoví také okruh osob, které musí plynule hovořit v ukrajinském jazyce. To se dotkne nejen nejvyššího vedení země – prezidenta, premiéra, členů vlády a poslanců – ale také učitelů, zdravotnických pracovníků, právníků a notářů.

Využití ukrajinského jazyka se stane povinným pro soudy, armádu, policii, reklamu, během volební kampaně a referend.

Dokument uvádí, že aplikace jazyku krymských Tataru a dalších jazyků domorodých národů a národnostních menšin bude určeno zvláštním zákonem, který poslanci proberou za šest měsíců.

Zatímco stávající prezident Petro Porošenko označil přijetí zákona za „historickou událost“, v Moskvě suše poznamenali, že o to více obyvatel Donbasu bude žádat o vydání ruských pasů.

A je to tady.

V rámci tiskové konference v Pekingu jaksi mimochodem uvedl, že bude zvážena možnost udělení ruského občanství všem obyvatel Ukrajiny a tedy nejen Doněcka a Luhanska.

A to už bude skutečně bomba…

Nechme vyjící šakaly ze Západu, kteří opětovně budou plácat o agresi Ruska. Člověk dnes už nemůže brát politiky Německy, Polska, Francie apod. vážně jako kdysi. O našem blbečkovi Petříčkovi ani nemluvě…(PS. Omlouvám se, ale nejsem schopen ho označovat jinak)

Že určitě přijdou s návrhem nových sankcí proti Rusku? No a co. Politicky slábnoucí Západ už je jen směšný…

To je jedna stránka. Ta druhá se týká vlastní Ukrajiny.

Pokud se Zelenský nevzchopí a neopře se o svých 73 % voličů, bude záhy odepsán.