Novorusko je blíž k Rusku: Rusové na východní Ukrajině dostanou od Putina občanství. Razantní krok k obraně před Kyjevem. Konec ponižování Donbasu? Na první místě budou vojáci. Co na to Zelenskyj?

Lev Zolotko
29. 4. 2019  StoletieRu  překlad a grafika ProtiProud
LEV ZOLOTKO komentuje a vysvětluje dekret prezidenta Putina, jímž dostávají ruskojazyční občané Doněcké a Luhanské lidové republiky právo na ruské občanství a ruský pas
Před pár dny Vladimír Putin podepsal dekret, jenž oficiálně zní: „O definici kategorií osob oprávněných z humanitárního důvodu žádat o občanství v Ruské federaci v rámci zjednodušeného postupu“. Dokument podstatně zjednodušuje a urychluje proceduru udělování ruského občanství obyvatelům Doněcké a Luhanské lidové republiky. Podmínkou pro udělení ruského občanství je přísaha věrnosti Ruské federaci.

Hysterická reakce

Poražený prezident Porošenko pochopitelně okamžitě obvinil ruskou stranu ze zasahování do vnitřních záležitostí jeho země a ukrajinský ministr zahraničí Pavlo Klimkin vyzval obyvatele Donbasu, aby odmítli přijímat ruské pasy. Kromě toho stálý zástupce Ukrajiny v OSN Volodymyr Yelchenko oznámil, že se v této otázce obrátí na Radu bezpečnosti.

V komentáři k situaci Vladimír Putin 25. dubna na tiskové konferenci ve Vladivostoku označil reakci Kyjeva na zjednodušené vydávání ruských pasů obyvatelům Donbasu jako zarážející. Co se týká Rady bezpečnosti OSN, poznamenal: „Ať se klidně obracejí, posoudím to.“ Podle ruského prezidenta mnoho zemí uplatňuje podobný systém. Jako příklad uvedl Polsko, které již téměř deset let vydává tzv. „Kartu Poláka“, a také Maďarsko a Rumunsko, které vydávají své pasy občanům z pohraničních oblastí Ukrajiny.

„V tomto ohledu mám otázku: v čem jsou Rusové žijící na Ukrajině horší než Rumuni, Poláci nebo Maďaři? Nebo Ukrajinci, kteří se cítí neoddělitelně svázáni s Ruskem z důvodu různých okolností – rodinných vztahů, smíšených manželství a dalších. Nevidím v tom nic neobvyklého,“ zdůraznil prezident.

Putin také dodal, že lidé v DLR a LLR žijí v mnohem obtížnějších podmínkách, než Poláci, Rumuni nebo Maďaři na Ukrajině, protože jsou zbaveni základních občanských práv, zejména ve sféře vzdělávání a dokonce i cestování.

Skandální Petříčkova návštěva na Ukrajině: Ani slovo k výročí masakrů. Oslava vrahů a jejich ochránců? Zákon o banderovcích jako výsměch českým a polským obětem. Vlajka Ukrajiny nad Pražským hradem?

Dlouho očekávané rozhodnutí

Člen Federální rady Alexej Puškov k tomu napsal na Twitteru: „Kyjev od roku 2015 torpéduje Minské dohody a odmítá je plnit. Situace obyvatel Donbasu tam nikoho nezajímá. Ostřelovali je, zabíjeli a vystavili blokádě. Ale jakmile se Moskva začala brát za jejich práva, Kyjev se okamžitě rozpomněl na Minské dohody. Úžasné pokrytectví.“

Jde o důležitý a dlouho očekávaný dekret. Odpověď režimním Ukrajincům, kteří křičeli: „Jste padlí na hlavu?“, ale i těm, kteří tvrdili, že Donbas co nevidět připadne Rusku.

Poslanec Státní dumy Sergej Šargunov, jenž se v kuloárech i z mnoha tribun vyslovoval pro odpovídající řešení po celou dobu války v Donbasu a dokonce se dovolával podobného dekretu ve svém televizním programu, napsal na Facebooku:

„Není pochyb: je to radost pro kraje, které pět let krvácejí a ztratily více než 10 000 lidí, pro všechny naše lidi, pro všechny, kdo soucítí s bídou a bolestí válečných rukojmí.

Ale kolik se jich nedočkalo!

Pořád se tu mluví o demografickém problému… A najednou máme několik milionů nových ruských občanů! Našich vlastních, rodných, kteří hovoří a myslí rusky. Nikterak se neliší od obyvatel sousední Rostovské oblasti.

Lidé se nemohli dočkat ruských pasů, protože v jejich jménu se spojili v odporu. Pas poskytne právo žít v Rusku uprchlíkům, kteří se zmítají v pekelných kruzích byrokracie. Občanství pomůže sebrat se i těm polohladovým a chudým, kteří se nemají z Donbasu kam vrtnout. Pas je jejich naděje na konec vraždění. Doufám, že se tak dostanou pod ochranné křídlo Ruské federace.“



Už žádné přešlapování

Na událost reagoval také politolog Sergej Markov:

„Putinovo rozhodnutí podepsat dekret o zjednodušeném udělování ruského občanství obyvatelům Donbasu vyvolalo jásot v Donbasu, znepokojení v evropských hlavních městech, rozhořčení ve Washingtonu a zběsilost v Kyjevě. Moskva jednoznačně projevuje politickou vůli bojovat o Ukrajinu, což dotvrzuje hned několik rozhodnutí:

1. Zákaz prodeje ropy na Ukrajinu z Ruska nebo přes Bělorusko.
2. Odmítnutí blahopřát Zelenskému ke zvolení prezidentem.
3. Poskytnout pasy a ruské občanství obyvatelům Donbasu.

Mimochodem, pokud se z nich stanou ruští občané, potom bude mít Rusko povinnost a právo poskytnout jim ozbrojenou ochranu v případě jejich napadení armádou Ukrajiny nebo zemí NATO.

To je zřetelný vzkaz Panu Zelenskému: Pokud chcete být faktickým prezidentem Ukrajiny, okamžitě začněte plnit Minské dohody. A respektovat práva obyvatel Donbasu. Jinak se z nich stanou občané cizí země, která bude jejich práva bránit.“

Zvěrstva v ukrajinské armádě: Naši “spojenci” jsou demoralizovanou sebrankou banditů. Pěkná vizitka Porošenkovy junty. Nepříčetní psychopaté vítáni. Co by asi dělali na Donbasu, pokud by se tam dostali?¨

S rozmyslem i srdcem

Dlouho očekávané rozhodnutí Vladimíra Putina nebylo snadné, jak sám říká. A lze se domnívat, že celých posledních pět let nebylo zbytečných, protože pomohly shromáždit data o demografickém složení a loajalitě „stálých obyvatel“ Novoruska.

Bylo nutné udělat si představu o tom, kdo získá občanství a za jakým účelem. Vždyť kolik bylo rusky mluvících etnických Rusů (v tom nejširším smyslu) mezi karateli a protiruskými propagandisty! V Rusku je i tak více než dost dutých hlav Páté kolony a jejich další příliv a soustředění ve velkoměstech jsou naprosto zbytečné! Možná to je důvod, proč toto rozhodnutí bylo zatím učiněno pouze pro obyvatele lidových republik Novoruska, protože tyto údaje o obyvatelích odvrácené části Donbasu a ostatních regionů Ukrajiny je mnohem obtížnější získat. (Putin vzápětí oznámil, že zvažuje rozšíření dekretu na celou Ukrajinu – pozn. PP)

Je třeba také pochopit, že ruské vedení zvažovalo související dopad na rozpočet RF, neboť získání občanství vyžaduje lékařskou, sociální, penzijní a jinou podporu v konkrétních obydlených oblastech. Nelze z nových občanů udělat druhořadé lidi!

Pravdu má jeden známý novinář, když říká, že pokud někdo považuje toto rozhodnutí Vladimíra Putina za zmaření jakékoli naděje na mírový proces s novým prezidentem Ukrajiny, který je prý skvělý a progresivní, měl by si vzpomenout, že Zelenskyj financoval „ATO“ – útok popřevratového vedení Ukrajiny na Donbas. Pořádal tam i koncerty. Děkoval vojákům, že „chrání Ukrajinu před kdejakou špínou“. Právě těm vojákům, kteří pak vypustili na civilní obyvatele sérii smrtících raketových střel Grad. Na to nelze zapomínat.

Známý spisovatel sci-fi Sergej Lukjaněnko vystavil na Facebooku emotivní repliku: „Opravdu věřím, že toto rozhodnutí bylo učiněno srdcem.“

Lidí z LLR a DLR, kteří chtějí získat pasy občanů Ruské federace, je obrovské množství. Jde o miliony lidí. To nelze udělat jedním rázem.

Nové bezpečnostní záruky

Rozšířila se informace, že mezi prvními obdrží pasy vojáci. Uvědomme si, co to znamená, když armáda Novoruska – organizovaná, vycvičená, vybavená – bude sestávat z ruských občanů, kteří zároveň nejsou příslušníky žádných státních silových struktur Ruské federace. A navíc vedou válku za hranicemi Ruska. A žádné mírové jednotky s oficiálním mandátem, jako v zakavkazských republikách nebo v Podněstří, je neoddělují od nepřítele. To je samozřejmě zcela nová realita.

Ruské pasy pro obyvatele Donbasu jsou zárukou jejich bezpečnosti. Podle Ústavy Ruské federace budou nyní jejich životy muset být chráněny všemi prostředky a silami. Armádou, letectvem i námořní flotilou – a zcela legálně. Podobně jako životy obyvatel Gruzií napadené Jižní Osetie v roce 2008 – tam byla také většina ruských občanů.

Ale je tu ještě „mariupolský aspekt“ problému, na nějž emotivně upozorňuje na Facebooku obyvatelka Doněcka: „Obyvatelé v Doněcku jásají, ale titíž obyvatelé z Mariupolu jsou v lehkém šoku. I oni šli do referenda a vybrali si DLR. Poté jim přikázali opustit Mariupol. Odešli tiše a pokojně a zanechali na milost a nemilost banderovcům nic netušící místní „vrtáky“. Tito lidé, kteří se v Mariupolu zúčastnili referenda, jsou nyní jeden po druhém zatýkáni. Metodicky. Ostatní drží pod krkem, mají totiž seznamy všech, kdo tehdy hlasovali.

A nyní se na tyto lidi Putinův dekret nevztahuje, bohužel. I oni by měli dostat možnost! Samozřejmě ne všichni to risknou a pojedou do Ruské federace, aby zde dostali pas, ale pro ty, kteří to opravdu potřebují, by to šance byla. Obyvatelé Mariupolu, kteří 9. května 2014 beze zbraní zastavili tanky a umírali, nyní žijí pod kontrolou nových nacistů. Nikde jinde na Ukrajině neexistuje taková koncentrace ozbrojených sil. Mariupolci jsou překvapeni a dotčeni, že je v Rusku přestali považovat za proruské. Ale lidé se nenechají pokořit, město ve volbách stabilně nevykazuje takové výsledky, jaké jsou od nich očekávány. A vojáci i ukrajinští politici v Mariupolu vědí, že je tady nenávidí, sotva strpí a čekají na jejich porážku. Rusové nepovažují Mariupol za součást Donbasu? Zůstane Donbas navždy rozdělen?“

Ukrajinské tzv. prezidentské volby: Všichni jsou zbrojnoši Západu. Jen odrodilci a zlatokopové? Ukázková manipulace. Západ je již z Ukrajiny unaven. Bude i tak dále podporovat juntu? Uzná Rusko výsledek voleb?

Tvrdá cesta k ruskému sjednocení

V situaci prozatímního vládního stavu v Kyjevě – jeden prezident odchází a druhý ještě nenastoupil – nadále přicházejí znepokojující zprávy z frontové linie v Donbasu. Například zvláštní zpravodaj televizního kanálu „Živě“ Semjon Pegov hlásí: „Ukrajinská armáda střílí z minometů, SPG-9 i ručních zbraní na pozice vojenské obrany DLR v Zajcevu, na letišti Spartak, na severu a na západě Doněcka a také ve směru Mariupolu.Na pozadí zprávy o ruských pasech pro obyvatele Donbasu je to naprosto příznačné. Zjevná je také synchronizace akcí ukrajinských ozbrojených sil na frontovém úseku delším než 100 kilometrů.“

Uplynulo pět let cynického ponižování Donbasu ze strany Kyjeva, pět strašných let beztrestného ničení ukrajinských občanů ukrajinskou armádou. Ruský prezident čekal na první slova a činy nově jmenovaného prezidenta Ukrajiny. A uslyšel je. Zelenského i Volkera zírajícího z amerického velvyslanectví. Signál byl přijat a dekódován. Jeho podstata je táž jako u Porošenka: „Donbas bude ukrajinský. Nebo vylidněný.“

Vladimír Putin na to odpověděl prostě a jasně.

Mnozí již více než deset let veřejně vyzývají k tomu, aby rusky mluvící a myslící lidé, kteří se považují za součást ruského světa spíše než za občany Ukrajiny, měli možnost získat ruské občanství. Ale něco tomu neustále bránilo. A teď se konečně dočkali.

Rusové získávají ruské občanství. Není třeba dalších komentářů a vysvětlení. Je to dobré, protože vždycky byli Rusové. Pouze hrou osudu se z nich stali rukojmí na území, které je určeno k pěstování rusofobie. Obyvatelé Donbasu pracovali a vydělávali si na důchod v SSSR. Rusové nesmí své vlastní občany házet přes palubu.

Nyní se občané DLR a LLR stanou plnoprávnými občany Ruska. Rusové se opět sjednotí.

– – –