Porošenko se snaží zaujmout na mezinárodní scéně místo Gorbačova

Igor Petrov
13. 4. 2019  politnavigator
V posledních dnech, v nichž Petr Porošenko působí v roli prezidenta Ukrajiny, i nadále tvrdě bojuje o vítězství, i když chápe, že nemá šanci. Při zachování politické aktivity až do úplného konce však očekává, že si zachová sice minimální politickou váhu doma, ale široké uznání na mezinárodní úrovni.


Politický poradce společnosti GN Consulting Michail Kacin to uvedl na tiskové konferenci v Kyjevě, informoval korespondent PolitNavigatora.

“Proč Porošenko nyní vede aktivní informační kampaň, i když chápe, že Zelenského nebude schopen porazit a získat těch 15% (rozdílu)? Za prvé, pokud by teď nebojoval, pak se jeho frakce BPP (Blok Petra Porošenka, pozn. překl.) definitivně rozpadne. A Porošenko jako politický hráč ztratí váhu, jeho obchodní zájmy a osobní bezpečnost budou ohroženy a může se stát obětí politického pronásledování.

Na druhou stranu, pokud nyní prohrává důstojně a získává značný počet hlasů, umožňuje mu to zachovat část týmu v nové politické sezóně. A co je nejdůležitější, zůstává významným hráčem na mezinárodní scéně.

Porošenko, dokonce i když prohraje volby, si chce zachovat určitou mezinárodní legitimitu. Bude hrát “Gorbačova”, který ztratil veškerou podporu uvnitř země, ale byl přijatelný a uznávaný a zůstává uznávaný celým mezinárodním společenstvím. Porošenko chce také to samé – aby se po nějaké době říkalo, že za něho byl vytvořen NABU (Národní protikorupční úřad Ukrajiny), protikorupční soud, protikorupční prokuratura, byl bezvízový styk a tak dále, což zachová jeho image v mezinárodním společenství”, řekl.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová