Štáb Zelenského sdělil, za jakých podmínek je možný mír na Donbasu

Jelena Ničuková
27. 4. 2019     antifashist
Mluvčí volebního štábu Vladimíra Zelenského Dmitrij Razumkov na televizním kanálu 112 Ukrajina uvedl podmínky, za kterých bude možné nastolit mír na Donbasu. Poznamenal, že metodu, “jak zítra ukončit válku”, bohužel, nikdo nemá, ale “existuje představa o tom, co je třeba udělat pro tento mír”.


“Mír musí být nastolen na základě podmínek Ukrajiny. Pokud bychom postupovali podle návrhů, které zaznívají z Ruska, pak bychom, pravděpodobně, mohli k tomuto míru dospět, ale myslím, že žádný patriot této země nemůže takovou cestu přijmout”, řekl Razumkov.

Okomentoval také rozhodnutí prezidenta Ruské federace Vladimíra Putina o vydávání ruských pasů obyvatelům republik na Donbasu.

“Fakticky to je přiznání Ruské federace. Pokud o Krymu říkali, že ho okupovali, oni nazývají tuto anexi návratem do své vlasti, pak v současné době procedurou se zjednodušením postupu pro získání ruského občanství potvrzují, že jsou v tomto procesu zemí agresorem”, řekl Razumkov.

Připomeňme, že 24. dubna ruský prezident Vladimír Putin podepsal dekret o zjednodušeném udělování ruského občanství obyvatelům DLR a LLR. Podle dekretu ho budou moci obdržet do tří měsíců od podání žádosti.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová