USA prohrávají s Ruskem ve Venezuele

Ljuba Stěpušová
21. 4. 2019 pravda
USA prohrávají s Ruskem ve Venezuele ze dvou důvodů – z vlastní hlouposti a ze zkušenosti Moskvy. V této situaci má Kreml mnoho partnerů, takže to je perspektivní hra. Rusko má politické spojence, je důležité je ekonomicky podpořit, byť na úkor zřeknutí se ekonomického sponzorství těch zemí SNS, které jimi nejsou. Proč je důležitá politická podpora od Venezuely, Kuby, Nikaraguy, Bolívie? Protože když uznávají úsilí Ruska chránit jejich občany a území před západní agresí, boří nadřazenost Západu v mezinárodních organizacích, přispívají k vytváření pozitivního veřejného mínění kolem Ruska. A to nakonec povede k rozpadu režimu sankcí z důvodu nepotřebnosti nebo zůstane čistě formální.


Rusko navíc tím, že pomáhá těmto zemím zachovat legitimní vlády, nutí USA, aby věnovaly pozornost svým vlastním hranicím nebo zónám svého prioritního vlivu. Úspěch v Sýrii je cenný tím, že Kreml přiměl naše, jak říká Putin, “partnery”, aby počítali s geopolitickými zájmy Ruska. Moskva ukázala, že je může bránit.

Americký útok proti Venezuele, Nikaragui, Kubě je nyní nesmírně důležité odrazit, aby tito naši političtí spojenci pocítili jistotu při konfrontaci se Spojenými státy. Potom za nimi budou následovat i ostatní. V tom nám situačně pomůže Čína, a dokonce i Evropané a země amerického kontinentu, které budou zasaženy bouřemi sankční války Washingtonu proti “ose zla” Latinské Ameriky.

V tomto smyslu těší prohlášení náměstka ministra zahraničních věcí Ruska Sergeje Rjabkova, který nazval sankce Washingtonu proti Kubě a Venezuele “nezákonnými” a řekl, že Moskva učiní vše pro to, aby obě země podpořila. “To všechno je naprosto nepřijatelné, budeme proti tomu, Venezuela a Kuba jsou našimi spojenci v regionu, jsou našimi strategickými partnery, a my uděláme všechno možné, aby tyto země naši podporu pocítily”, řekl Rjabkov ve čtvrtek.

Kuba už dávno není sama proti všem

Oznámení bylo učiněno den poté, co administrativa Donalda Trumpa oznámila plné uplatnění Oddílu III Helms-Burtonova zákona pro Kubu. To umožní “kubánským Američanům” zažalovat u soudů Spojených států ty, kteří nějakým způsobem využívají majetek, který, jak tvrdí, patřil jim nebo jejich rodinám před revolucí v roce 1961. Spojené státy varovaly, že “nebudou žádné výjimky” a že žádná společnost, ať už americká či evropská, nebude osvobozena od odnětí majetku, pokud bude prokázáno právo na restituci. Toto rozšíření sankcí bylo vyhlášeno z důvodu “bezvýhradné solidarity” Havany vůči Caracasu.

Je třeba poznamenat, že Evropská unie je od roku 2017 hlavním obchodním partnerem Kuby, obzvláště velké zájmy tam má Španělsko, přibližně 300 společností spolupracuje s Kubou. Kanada a Mexiko nezaostávají. Kanada a EU vyjádřily svou nespokojenost ve společném prohlášení a uvedly, že “exteritoriální uplatňování jednostranných opatření “na Kubě” je v rozporu s mezinárodním právem”.

“Kontaktovala jsem kanadské společnosti, abychom potvrdili, že budeme plně chránit zájmy Kanaďanů, kteří provádějí zákonný obchod a investují na Kubě”, řekla ministryně zahraničí Kanady Chrystia Freelandová. Prezident Sdružení španělských podnikatelů na Kubě (AEEC) Sulio Fontecha vyzval EU, aby uplatnila zásadu “vzájemnosti” a trestala americké společnosti v EU, pokud by evropské společnosti byly žalovány k náhradě škody za zisk z bývalého majetku “kubánských Američanů”.

Rosneft pomáhá Venezuele obejít sankce
Spolu s protikubánskými sankcemi 12. dubna USA zpřísnily sankce proti Venezuele a zařadily do černého seznamu další čtyři společnosti a devět ropných tankerů. Dříve se do sankčního seznamu dostaly dvě společnosti, působící v ropném sektoru Venezuely, včetně státní společnosti PDVSA, tanker, který se podílel na přepravě ropy z republiky na Kubu, a také 34 lodí PDVSA. Vstup do sankčního seznamu znamená zmrazení aktiv v USA a zákaz pro občany USA nebo společnosti obchodovat s jeho aktéry.

Ukazuje se, že Moskva našla způsob, jak podpořit Caracas. Agentura Reuters oznámila, že ruská společnost Rosneft, která vlastní akcie dceřiné společnosti PDVSA, společnosti Citgo, je prostředníkem mezi PDVSA a konečným kupcem venezuelské ropy. PDVSA převádí své faktury z prodeje paliva Rosnefti a ta je platí a dostává provizi a diskont od Venezuely. Část peněz přichází prostřednictvím rusko-venezuelské banky Evrofinance Mosnarbank, která se v březnu dostala pod americké sankce.

Uvádí se, že na programu se podílí indická společnost Reliance Industries, která dováží venezuelskou ropu. Podle vyjádření jejího zástupce jdou peníze, které Rosneft obdrží, na zaplacení dluhů Venezuely. Takto spolupracují s Venezuelou i některé čínské společnosti, je uvedeno v článku.

Tato zkušenost je cenná v tom, že se rozvíjí a že v určitém okamžiku USA ztratí možnost sankcionovat finanční toky, a tím svrhávat nepohodlné vlády.

Washington “se sám střelil do nohy”

Na závěr uveďme, že protikubánské sankce poškodí pokusy USA odstranit legitimní vládu Venezuely. EU, Kanada, skupina Lima, které jsou partnery USA, požádaly Washington, aby neaktivoval Oddíl III, ale Trump to přece jen udělal, takže nyní ho budou považovat za nespolehlivého partnera, což, mimochodem, není už dlouho nic nového. Kromě toho, poznamenejme, že Kuba žije více než 50 let v podmínkách tvrdých sankcí a zůstává na svých ideologických pozicích. Venezuelané jsou rozděleni, ale embargo je přinutí k tomu, aby zaujali tvrdší pozici ve vztahu k USA, takže ve výsledku Washington získá ve Venezuele druhou Kubu.