Zrušte NATO už teď!

Paul Craig Roberts
8. 4. 2019  
PaulCraigRoberts
Při čtvrtečním 70. letém výročí založení NATO prohlásil jeho předseda Jens Stoltenberg, že tato organizace zůstává důležitým článkem globální bezpečnosti. „Společně stojíme, společně bojujeme a někdy společně i umíráme“ řekl Stoltenberg ve svém washingtonském projevu, což někdejší viceprezident parlamentu Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě Němec Willy Wimmer komentoval v rozhovoru pro RT těmito slovy: „Toto rozhodně není řeč, kterou Němci, Evropané a dokonce i Američané chtějí slyšet. Už roky se NATO vyvíjí z organizace čistě obranné na hrozbu mezinárodnímu míru. 


A nyní slouží jen zájmům Washingtonu a jeho spojenců v Londýně a v Paříži, kteří požadují, aby i země další obětovaly své zdroje a dokonce i životy pro zájem této trojky“.

Wimmer uvedl, že Německo strčilo jen do konfliktu v Afghánistánu 10 miliard dolarů a životy německých vojáků zde zhasly doslova pro nic.

„NATO založili v r. 1949 jako obrannou hráz proti Sovětskému svazu“, řekl Wimmer. „ A když Studená válka skončila, měli spojenci upravit NATO tak, aby vyhovovalo změněným poměrům. Ale oni zvolili cestu obnovy starého nepřátelství. Což odporuje naši vizi, jak by Evropa měla vypadat“.

Wimmer připomenul, že Rusko neposkytuje žádný důvod pro eskalaci napětí a dodal, že bombardování Bělehradu bez souhlasu OSN bylo bodem obratu, který definoval budoucí vývoj organizace NATO. A když válka proti Jugoslávii skončila, začalo se NATO rozšiřovat na východ, až se dostalo na hranice Ruska. „A dnes se dokonce vymaňuje ze svého severoatlantického rámce, když usiluje o vojenské spojenectví s takovými státy, jako jsou Brazilie a Kolumbie“ dodal Wimmer.

Vybral a přeložil Lubomír Man