Bombardování přivede Írán zpět do doby kamenné, ale tak na půl

Eric Margolis
17.5.2019 ICH, překlad Zvědavec
Je to jen náhoda, že televizní společnosti znovu vysílají staré filmy typu „Drsný Harry“, přičemž silná americká námořní armáda a bombardéry vzdušných sil B-52 mají nakročeno ke střetu s Íránem? Opět zde máme „dobré hochy“ versus „padouchy“, a také „udělej mi dnes radost“.

Možná je to jen další blafování? Současné rozmístění amerických vojenských sil bylo naplánováno předtím, než došlo k poslednímu konfliktu s Íránem, ale agresivní výhrůžky neokonzervativních křižáků z Bílého domu, jako je John Bolton a Mike Pompeo, jistě vyvolávají dojem, že USA chtějí válku.

Navíc k tomuto válečnému vzrušení Prezident Trump právě nařídil zabavení severokorejské velkoobjemové nákladní lodi. To byl zcela jednoznačně nestydatý válečný čin a porušení mezinárodního práva. Váleční štváči z řad administrativy, kteří jsou stále více posedlí svou mocí a arogancí, si vážně zahrávají s ohněm.

Tolik k prezidentovi, který slíbil, že se vyhne válkám v zahraničí – a tolik k milionům voličů, kteří jsou proti válce a věřili Trumpovi.

Proč nechá Trump své dva jezdce Apokalypsy vyváznout bez trestu?

Sleduji tuto nejnovější diplomacii dělových člunů se zvláštním zájmem, protože jsem měl v roce 1994 tu čest, že jsem se vydal na moře na úplně stejné letadlové lodi „CVN-72 USS Abraham Lincoln“, která má nyní údajně namířeno k pobřeží Íránu. K lodi patří jaderná ponorka, křižník a skupina torpédoborců, přičemž vše je vybaveno raketami pro pozemní útok.

Jako bývalý voják a válečný zpravodaj jsem byl hluboce ohromen „Lincolnem“ a mladistvou posádkou. Všichni byli výkonní, motivovaní a výborně připravení. Za našeho života se žádné jiné námořnictvo nevyrovná dovednostem americké letadlové lodě u flotily. Jedinou skutečnou hrozbu pro obrovské americké letadlové lodě představuje rostoucí síla a přesnost ruských, čínských a indických těžkých protiletadlových raket.

Bojová jednotka námořnictva má podporu v těžkých bombardérech B-52, schopných nést jaderné zbraně, které jsou nyní umístěny v Kataru, a amerických bitevních letounech z dalších základen v Perském zálivu, Saúdské Arábii, Ománu, Turecku, Jordánsku a Pákistánu, které fakticky obklopují Írán. Letadlové lodě slouží jen jako ukázka síly a výhrůžka.

Izrael, který touží po tom, aby Američané vedli útok na Írán, ochotně poskytl „informace od rozvědky“, z nichž údajně vyplývá, že Írán plánuje zaútočit na určité americké objekty na Středním východě. Je zajímavé, že Izrael a jeho američtí příznivci udělali to samé v roce 2001 a 2003, kdy dohnali USA k útoku na svého nepřítele – Irák. Washington se do značné míry spoléhal na izraelskou rozvědku a její zprávy o Iráku, protože jeho vlastní zdroje byly tak slabé – a vysoce postavení neokonzervativci z Bushovy administrativy stále prosazovali tvrzení, která předložil Izrael.

Prezident Trump vnímá sám sebe jako císaře, na něhož dotírají washingtonští liliputáni. Neexistuje nic jako báječná malá válka, která by umlčela všechny jeho kritiky a získala by mu podporu médií. Ještě lépe, „padouši“ jsou v tomto případě íránští muslimové. Trumpova náboženská základna by byla nadšená z vyhlídky na rozdrcení této islámské republiky. Během Bushovy vlády přes 80% tzv. „znovuzrozených“ křesťanů podporovalo válku proti Iráku. Co se stalo s křesťanským „nastavením druhé tváře“?

Neokonzervativci z řad této administrativy z toho učinili své celoživotní poslání – zničit Írán, který je považován za jediného vážného nepřítele Izraele a zastánce palestinské věci.

Trumpova administrativa se do značné míry dostala pod vliv izraelské krajní pravice v zahraničních a vojenských záležitostech. Takže Bolton a Pompeo se zcela zřejmě snaží vytvořit incident, který by rozpoutal válku.

Nikoli totální válku, ale výmluvu pro USA a Izrael, aby mohly bombardovat íránská jaderná zařízení, důležité vojenské lokality a komunikační infrastrukturu, stejně jako tomu bylo v Iráku. Nebude to úplný návrat do doby kamenné, ale tak na půl, takže rozvoj Íránu se zbrzdí o desetiletí.

Izrael potom uplatní kontrolu nad Kongresem USA, aby na Írán uvalil velmi přísné embargo. Původní plán Pentagonu potrestat Írán si vyžádal zhruba 2 300 leteckých útoků během jediného dne.

Naděje Washingtonu spočívá jako obvykle v tom, že narůstající bída a utrpení v Íránu vyprovokují vzpouru, jež povede k vypuzení islámské vlády, což umožní USA dosadit exilové íránské roajalisty, kteří již čekají v jižní Kalifornii. Tento vzorec byl realizován na Kubě, v Nikaragui, Iráku, Sýrii, Libyi a nyní ve Venezuele. To není diplomacie, ale pouze hrubá síla.

Bomb Iran Half Way Back To The Stone Age vyšel 11. května 2019 na ICH. Překlad v ceně 265 Kč Zvědavec.